Izaberite stranicu

Академик Матија Бећковић оцијенио је данас да званична Подгорица по жељи неких других напада имовину Српске православе цркве /СПЦ/ и Београд, који чини све за мир у региону.

“То је Титоград. Они су се вратили свом старом имену, а не верујем да баш сами одлучују шта ће да раде. Себе су довели у положај да не могу рећи `не` и све зависи какве ће им све захтеве неко упутити, а они ће их сигурно испунити”, рекао је Бећковић за Радио Београд.

Према његовим ријечима, крајњи циљ напада на СПЦ у Црној Гори вјероватно је да се српске светиње на Косову и Метохији дају такозваној косовској држави.

“То је почело са Украјином, па се тај исти процес продужио према Црној Гори, према Македонији, а вероватно је циљ да се на Косову наше светиње дају такозваној косовској држави”, истакао је Бећковић.

Он је указао да су у историји постојали планови да српски народ нестане, али је упозорио да су и Срби сами правили грешке на своју штету и да су зарад братства и јединста жртвовали истину о себи.

“Наш случај постаје јединствен на свету – народ који је био жртва геноцида, назива се геноцидним, народ који је први устао против фашизма и за кога је била прописана квота 100 за једног, назива се фашистичким”, рекао је Бећковић.

Према његовим ријечима, без истине нема ни Срба, ни спаса, ни слободе.

“Постоји наша кривица што нисмо своје жртве пописали, што нисмо своја стратишта обележили, што нисмо истину говорили, што смо ту истину жртвовали ради братства и јединства и своје хероје и мученике изједначавали са онима који су их побили”, рекао је Бећковић.

Влада Црне Горе недавно је усвојила Приједлог закона о слободи вјероисповести који предвиђа да све вјерске заједнице, међу којима и СПЦ, морају доказати да су прије 1918. године биле власници црквене имовине, иначе ће им она бити одузета.

На ту одредбу оштро су реаговала и СПЦ и званични Београд, док је црногорска влада остала при свом ставу.

Извор: СРНА

Pin It on Pinterest

Share This