Izaberite stranicu

Посланик у румунском Парламенту Славољуб Аднађ, на чију је иницијативу усвојен закон којим је празник Светог Саве проглашен званичним и посебним празником у Румунији, рекао је да је усвајање овог закона важно за српску заједницу, јер је Свети Сава централна личност српске историје, културе, духовности и Српске православне цркве.

Установљење Дана Светог Саве за Аднађа је посебно важно јер се дешава у тренутку када се обиљежава 800 година од стицања аутокефалности Српске православне цркве, коју је издејствовао дипломатским напорима Свети Сава 1219. године од Цариградске екуменске патријаршије, поставши уједно њен први архиепископ.

– Култ личности, као и духовно и материјално насљеђе које је Свети Сава оставио српском народу, трају осам вијекова. Свети Сава је био личност која је Србима дала дух и моћ, одређујући опстанак Српске православне цркве и Срба као народа – поручио је Аднађ.

Он је рекао да ће овај закон помоћи да се очува и унаприједи култура српске мањине у Румунији, промовише имиџ Румуније у свијету као земље која даје подршку културној разноликости и добром суживоту, и потврди неоспорна стварност у вези са омогућавањем свих права и слобода грађана и подршке коју националне мањине у Румунији уживају.

Његово преосвештенство владика темишварски Лукијан истакао је да је Дан Светог Саве празник свих српских школа, ђака и професора.

– Као пастир бринуо је о својој пастви па је тако 1220. године био и у Банату, као Божији човјек носио је мир свуда гдје је путовао – рекао је владика Лукијан оцртавајући духовну и ванвременску уједињујућу снагу Светог Саве.

Епархија темишварска, односно владика Лукијана и отац Маринко Марков поручили су да је “ово једна од најзначајнијих законодавних иницијатива посљедњих година, послије Закона о вјерским заједницама из 2006. године, и представља још један доказ да су српска заједница и црква у цјелини поштоване у румунском друштву”.

Из Епархије је саопштено да је веома похвална иницијатива посланика Аднађа који је схватио значај ове иницијативе и изгласавање закона јер се тиме добија законски оквир и потврда за битисање и значај у румунском друштву.

– Били смо изненађени подршком како владајуће коалиције, тако и опозиције коју је наш посланик имао поводом изгласавања овога закона што доказује да смо ми Срби људи од вриједности – наводи се у саопштењу.

Дом посланика Парламента Румуније усвојио је јуче закон којим празник Светог Саве постаје званично признат празник у овој земљи.

Закон предвиђа да Дан Светог Саве могу организовати централне и локалне власти, институције под њиховом подређеношћу или координацијом, затим цивилна друштва и физичка и правна лица, организовањем и/или учешћем у програмима и културним, образовним, умјетничким, друштвеним или научним манифестацијама посвећеним промоцији српске мањине у Румунији.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This