Izaberite stranicu

Српска црква вјековима је ограничена на простор Балакана, одакле је дјелимично раширена само у вријеме Карловачке митрополије, а данас постоји широм Европе и Америке – сјеверне и јужне и Аустралије.  И то је једно од Божјих чуда, чудо Светог Саве, изјавио је за видео-магазин амстердамске парохије Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије који борави у посјети Епархији западно-европској.

“И ми који смо у земљи треба да схватимо значај дијаспоре, која до сада није била толико присутна. А и сама дијаспора треба да схвати своје мјесто везано, како се то каже, за стари крај”, рекао је он.

Митрополит Амфилохије је рекао да је увјерен да је будућност хришћанства – будућност православља.

“Само православље треба да преброди ова своја искушења која су се сад пројавила у Украјини. Цариградска патријаршија јесте Црква првопрестолна. Међутим, треба и они да схвате да је прошла константиновска епоха историје Цркве падом Цариграда у 15. вијеку и мученичком смрћу царске породице у Русији. И сад Црква, хтјела – не хтјела, она мора, поготово због дијаспоре, да се врати оном начину функционисања како је функционисала прије цара Константина, у духу Дјела апостолских”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Објаснио је да Патријарх цариградски више не може имати улогу коју је имао у прошлим вјековима.

“Зато он покушава да присвоји дијаспору. И ово што је сад урадио у Украјини – то је на неки начин пројава тога његовога духа”, каже Владика Амфилохије.

Додао је да је неопходно да Црква, искључиво преко Свеправославног сабора, пронађе своје мјесто у савременом свијету.

“И да остварује своју мисију на један зрио, здрав начи, без некаквог такмичења ко је први Јер, једини први је сам Господ Христос. Он је глава Цркве и њено устројство је христолико”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This