Select Page

Фебруара 24, 2019, Архијерејском литургијом је обележена 6. годишњица устоличења Његове Светости патријарха бугарског Неофита. Литургија је савршена у Саборном храму Светог Александра Невског у Софији.

Патријарх Неофит (крштено име Симеон Николов Димитров) рођен је 15. октобра 1945. у Софији. После завршенеосновне школе 1959, Димитров се уписао у Софијску богословску семинарију у манастиру Черепишу и завршио ју је 1965. године. Дипломирао је 1971. на софијској Богословској академији, а касније је провео извесно време на Московској духовној академији. У Тројанском манастиру замонашен је 3. августа 1975. г. узевши име Неофит, у присуству тадашњег патријарха бугарског Максима. Наредне године рукоположен је за јерођакона и јеромонаха у цркви Свете Недеље у Софији. Од 1975. г. дириговао је црквеним хором у Софији, а 1977. године делује као наставник црквеног појања на Богословској академији.

Произведен је за архимандрита 1977. г. у цркви Свете Недеље. Године 1989. изабран је ректора Богословске академије у Софији,а 1991. г.  архимандрит Неофит је изабран за првог декана обновљеног Богословског факултета при Софијском универзитету, када је овај Факултет, иначе основан 1923. г., поново враћен у састав државног Универзитета. Касније је био и главни секретар Светог Синода. За архијереја изабран 1994. г. и постављен за митрополита Доростола и Червена. Када је Црквено-народни сабор одлучио да подели ову епархију на Русенску епархију и Доростолску епархију 2001. године, митрополит Неофит је постао митрополит града Русе.

На заседању Светог Архијерејског Сабора 24. фебруара 2013. године изабран је за Патријарха Бугарске Православне Цркве.

Извор: Бугарска Патријаршија (с бугарског Инфо служба)

Pin It on Pinterest

Share This