Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије данас, на празник Сретење Господње, служио је са свештенством Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

У архипастирском слову Високопреосвећени је казао да нема веће среће од сусрета са живим и вјечним Богом и да је тај свети велики дан чекао и Симеон Богопримац јер му је Дух Свети казао да ће га удостојити сусрета са Месијом – Спаситељем. Сретење са Дјететом младенцем, кога су донијели у јерусалимски храм да се на Њему испуни закон Мојсијев, чекала је и пророчица, старица Ана Фануилова. Да би се испунио закон, који је сам Законодавац прво испунио да би и друге научио како требају да испуњавају закон, Господ се обрезао. Пресвета Дјева је била у храму ради чишћење, иако јој то није било потребно и Захарије, отац Јована Крститеља, који је био у храму, увео је Пресвету Дјеву на мјесто где стоје дјевојке.

“Срео се са Спаситељем Симеон Богопримац, загрлио и благословио, а у исто вријеме је и Ана Фануилова, надахнута Духом Светим, посвједочила да је то обећани Месија, о коме су свједочили свети пророци кроз кроз вјекове. И тај чудесни сусрет у храму јерусалимском, Симеона Богопримца, Ане Фануилове и Захарија – првосвештеника, наставља се кроз вјекове до наших времена.”

Подсјетио је Митрополит да се Сретење празнује нарочито од шестога вијека, времена великог Цара Јустинијана Управде који је владао и овим нашим крајевима (на Златици, Подгорици, постоји најстарија хришћанска лавра на овим просторима – сједиште епископа диоклијских). Због великог помора, свакодневног умирања по пет хиљада људи, и страшног земљотреса у Антиохији, 544. године цар Управда Јустинијан договорио је са цариградским патријархом да народ у читавом царству, које се простирало од Индије до Британских острва, пости. Благодареће томе – посту и молитву, на празник Сретења Господњег дошло је до заустављања помора и земљотреса и од тада је овај празник постао један од најдивнијих празника у Цркви Христовој.

“И ево празнује се до данашњег дана то Сретење између Симеона Богопримца у јерусалимском храму када је узео Господа у своје руке и изговорио оне дивне и чудесне ријечи које и ми данас понављамо сваке службе Божије, на вечерњу: Сад отпушташ у миру слугу свога Господе јер видјеше очи моје спасење Твоје припремљено за просвећење незнабожаца и за славу народа Твога Израиља.” 

И данас овдје, у нашем светом храму, бесједио је Митрополит, ми се сретамо са самим Господом и примамо самога Господа – Тијело Његово и Крв Његову.

“Наставља се та велика и света тајна Божијег присуства у људском животу, то Сретење човјека и Бога, најзначајније и најсветије Сретење, не само у времену пролазном, које данас јесте а сутра није, него Сретење које почиње данас и траје бесконачно у вјечност. Сретење са Богом!”

Објашњавајући суштину празника владика је казао да свакодневно једни другима желимо срећу, а да срећа значи срести се са неким и нечим добрим, са оним што испуњава живот и што нас освећује и просвећује, што нас чини правим човјеком.  Сретење са Богом је права истинска срећа, не оно са чим се срећемо овдје у земаљском,пролазном животу. Сваки сусрет на земљи траје кратко, па и ако траје 100 година шта је то у односу на вјечност?!

“Oвај сусрет са живим Богом, Искупитељем, Месијом, са Господом Христом, започиње у Тајни светога крштења, Тајни запечаћење Духом Светим, у Тајни живљења у Цркви Божијој, Тајни примања Тијела и Крви Христове – Светога причешћа, Тајни молитве наше Њему усмјерене, и наставља се до смрти, и у смрти, и послије смрти, вавијек вијека. То је право Сретење! То је права и једина истинска срећа за свако људско биће овдје на земљу! Зато и ми празнујемо овај дивни празник и радујемо се сусрету са живим Господом нашим Исусом Христом. Њему нека је слава и хвала у вијекове вјекова, амин”, закључио је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у бесједи на Сретење у Цетињском манастиру.

Весна Девић

Фото. Јован Д. Радовић

Pin It on Pinterest

Share This