Izaberite stranicu

Удружење драмских умјетника Србије, Вулкан издаваштво и Библиотека града Београда, издали су књигу под називом “Монографија: Небојша Глоговац”, саопштили су данас из Удружења.

Луксузно опремљена монографија на 245 страна, са више од 100 фотографија, обухвата више цјелина.

У првој, под називом “Сцене и екрани”, садржани су текстови о позоришном, филмском и телевизијском опусу Небојше Глоговца из пера Горчина Стојановића, Александра Милосављевића, Мирољуба Стојановића и Драгана Илића.

Друга, обимом највећа цјелина, “Речи које живот значе”, садржи двадесетак поглавља сазданих од његових ријечи, исказа.

Трећу чине ауторизоване биљешке.

Четврта, која носи назив “Рекли су…”, обухвата прилоге 18 реномираних умјетника и стваралаца.

О Небојши Глоговцу говорили и писали Дејан Мијач, Бранка Катић, Јагош Марковић, Ксенија Маринковић, Горан Паскаљевић, Наташа Нинковић, Угљеша Шајтинац, Војин Ћетковић, Ленка Удовички, Дејан Дуковски, Јелисавата Сека Саблић, Рајко Грлић, Горан Шушљик, Александар Поповски, Радивоје Раша Андрић, Анте Томић.

У књизи је заступљен и текст владике Григорија, Епископа франкфуртског и све Њемачке.

Слиједи дио који чини документација, односно попис улога и награда, као и сажетак на енглеском језику (превод Милорад Вујошевић).

На посљедњим страницама, Уместо поговора, Татјана Њежић ауторка монографије, између осталог, биљежи:

“Мало је рећи да се човек среће с великим дилемама у настојању да склопи скицу за портрет једног импресивног уметничког и људског бића, бића чије је име Небојша Глоговац, на страницама монографије која је припадајући део наше највеће глумачке награде Добричин прстен. Колика је част била прихватити се тога посла, по одлуци председништва УДУС-а, посебна је тема. Као и питање одговорности, изазова, зебњи…Небојша Глоговац је, кроз своје роле, чинио немогуће кораке који нас приближавају чудесности живота. Својим бављењем уметношћу глуме отварао је нове светове, нове хоризонте, нове видике…”.

Огромну захвалност за настанак ове књиге Татјана дугује Мини Глоговац и Милици Глоговац, које су јој уступиле чудесну, велику црну кутију с бијелим туфнама и у њој прегршт материјала, од својеврсног прес-клипинга, преко мноштва фотографија до ситница попут привезака, писамаца, позивница…

Нарочиту захвалност дугује свим у књизи заступљеним ауторима прилога.

Велика подршка и ослонац у сваком тренутку ауторки је био Војислав Брајовић, предсједник УДУС-а.

Настојању да се унутар корица овог издања склопи скица за портрет импресивне умјетничке и људске величине, Небојше Глоговца, немјерљив допринос дала је и Маја Медић, уредница фотографије.

Извор: Trebinje Live

Pin It on Pinterest

Share This