Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, 21 децембра,  уз саслужење свештенства Свету архијерејску литургију у манастиру Дуга Морачка у близини Подгорице.

Ова светиња данас је имала посебну радост, када је послушницу ове обитељи, Александру, Митрополит Амфилохије замонашио и дао јој име Михаила.

„Наша досадашња Александра примила је име Светог архистратига Михаила, онога који је побјеђивао и прије свих вјекова демонску силу, и који данас побјеђује свако зло, а у исто вријеме оне који се приклањају Христу Богу, коме он служи, призива и обдарује том вјечном силом и снагом Божијом, анђелском љепотом и вјечним животом. Нека би наша Михаила била испуњена тим вјечним животом и анђелском љепотом, да је Господ прими као своју вјерну невјесту“, казао је владика након извршеног пострига.

Своје архипастирско слово, након прочитаног зачала из Јеванђеља, Високопреосвећени Митрополит је почео поуком да сви који примају вјечну свјетлост Христову не треба ничега да се боје сем Господа. Никакав страх не смије да завлада људским срцем, само страхопоштовање према живоме и вјечноме Богу:

„Много је тога у нама и око нас, што изазива страх и бојазан шта ће и како ће бити, како ће се то одразити на нас и наш живот. Међутим, без обзира шта се догађало и шта се збива у свијету, Господ је Просветитељ и Спасење наше, темељац на коме ми утемељујемо живот и градимо грађевину свога бића. Христос Господ је Бог наш који је почетак и крај, кроз кога је све постало што постоји, без кога ништа не постоји што постоји, и ми који на Њему градимо свој живот немамо разлога да се било чега бојимо.“

Истичући да само на Господу треба градити свој живот, владика Амфилохије је казао да је и наша сестра, новоострижена Михаила, примила ангелески лик и архангелско име да би свој живот утемељила на Господу, за Њега се вјенчала и себе принјела Њему на миомирну жртву:

„Обрадовао си Господ и Архангел Михаило, обрадовала си Црква Божија. И ми смо се обрадовали и наша сестра Михаила се обрадовала том највећем дару који човјек може да добије овдје на земљи – да постане Господњи и прими Господа као просвећење своје, као Спаситеља свога.“

Митрополит Амфилохије је нагласио да су и сви они који се крштавају у име Божије, име Христово, призвани да љубе Бога и ближње своје:

„Сви који примају у себе Бога, који је вјечна љубав, Отац и Син и Дух Свети, призвани су да у све дане свог земаљскога живота љубе Господа Бога свога, свим срцем, душом и мишљу, као и ближњега свога на начин, не просто као самога себе, него на начин како је Бог заволио овај свијет. Нема веће љубави од оне да неко живот свој жртвује за ближње своје, тако је и Бог заволио овај свијет и жртвовао Себе за живот овога свијета и призвао и нас на ту и такву Христолику и Боголику жртву, на служење Њему и ближњима својим.“

Истичући да је мјера наше љубави мјера нашега послушања према Богу и према ближњима, Митрополит је подсјетио да што је дубља вјера у живога Бога, то ће бити већа љубав према ближњима:

„То ће бити и већа спремност на жртву, на послушање и жртвовање себе и Богу и ближњима. Господ је Просветитељ и Спаситељ наш и чега и кога да се бојимо сем живога Бога, спремајући се овдје, на земљи, да уђемо у Царство Његово вјечно и непролазно – Царство Оца и Сина и Духа Светога“, закључио је у литургијској бесједи Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у манастиру Дуга.

Весна Девић

Фото: Јован Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This