Izaberite stranicu

У поруци Блажењејшег Архиепископа тиранског и све Албаније Анастасија упућеној Свјатјејшем Патријарху московском и све Русије Кирилу изражена је забринутост да ће пројекат Константинопољског патријархата о украјинској аутокефалији постати “ход кроз минско поље”, преноси званични сајт Московске патријаршије.

“То је опасан подухват са непредвидивим нежељеним последицама. Умјесто јединства православних на Украјини, појављује се опасност од раскола у васељенском православљу”, упозорио је Предстојатељ Албанске православне цркве и додао да је то своје мишљење подијелио с Константинопољским патријархом Вартоломејем током њиховог сусрета на Криту.

Блажењејши Владика је казао да узноси “ватрене молитве за јединство наше Свете Цркве коју је њена глава – Господ наш Исус Христос искупио Својом Крвљу”.

Предстојатељ Албанске православне цркве је увјерио Свјатјејшег Патријарха Килира да ће са своје стране “учинити све што је могуће да би се спријечио раскол у васељенском православљу”.

“Такав развој догађаја био би болан ударац кредибилитету православља, што је свим силама потребно избјећи”, увјерен је Блажењејши Архиепископ Атанасије. “Као што изгледа немогуће вјеровати да сви морамо “учинити све” да се вратимо сабрањима Предстојатеља и планирању новог Великог Сабора. Свјесни смо, при том, да ће неки ове предлоге сматрати нереалним и недјелотворним. А, ипак, убијеђени смо да нико не може бити реалан, уколико не вјерује у чудо и да је оно што је немогуће људима могуће Богу”.

Извор: patriarchia.ru

С руског: Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This