Izaberite stranicu

Градска слава у Косовској Митровици, Свети Димитрије, прослављена је данас Литургијом, Литијом и резањем славског колача. Литургију, у цркви Светог Димитрија служио је игуман манастира Драганац, архимандрит Иларион са свештенством и монаштвом Епархије рашко-призренске, а затим је прочитано јучерашње саопштење Сабора СПЦ.

Након тога уследила је литија, и резање славског колача на главном градском тргу. Црквена церемонија, укључујући и литургију обављена је уз присуство председника привременог органа, Александра Спирића и заменика директора Канцеларије за КиМ, Душана Козарева, а свечаности је присуствовао и председник одбора за помоћ КиМ из Републике Српске, Милорад Арлов.

Отац Иларион: Чувајмо се од неукуса, ругла, криминала зла и насиља

„Данас посебно треба да се молимо Светом Димитрију, зато што овај град управо чува овај светац. Не само од најезде неког ко јуриша за оружјем, него од најезде бесмисла, разједињења, посуновраћења сваке врсте… Треба да се чувамо од неукуса, ругла, криминала, од зла, од насиља,“ поручио је архимандрит Иларион у својој беседи.

„Слушајте своје старешине. Пратите посебно оне старешине који се сабирају на Свети архијерејски Сабор: тамо је и наш Владика Теодосије, који се бори и изгара за оно што је честито, правично и што је истинито. Слушајте глас Цркве. Проверавајте своју савест и своје поступке тиме што говори Света Саборна и Апостолска црква,“ позвао се и на званичан став СПЦ.

„А ми да се молимо Светом Димитрију да нас чува од свих напада, и видљивих и невидљивих – и од оних који споља нападају. Да схватимо колико смо глупи понекад, да схватимо колике промашаје правимо и да схватимо да је милост Божја већа од наших промашаја, и да је Бог моћан да све оно лоше што ми чинимо окрене на добро,“ закључио је на крају беседе архимандрит Иларион, а пренео Контакт плус.

Извор: kossev.info/mitrovdan-mitrovica-lepsa-bolja-i-srecnija-nego-prosle-godine-u-isto-vreme-cuvajmo-se-neukusa-rugla-kriminala-zla-i-nasilja/

 

Pin It on Pinterest

Share This