Izaberite stranicu

Поводом освештавања новообновљене цркве и самог празника Светог кнеза Стефана Штиљановића, славе Кола сестара и Дјечијег хора који носе име “Света Јелена Штиљановић” у парохији паштровској организоване су тродневне свечаности.

Свечаности су започеле едукативним сабрањем у згради Академија знања у Будви, гдје је одржано предавање на тему “Васпитни значај савремене жене – хришћански аспекти”. Предавање су одржале монахиња Текла из Манастира Рустово и попадија сестра Оливера Балабан новинар Радија “Светигора”.

Отварајући предавање, парох паштровски протојереј Драгослав Ракић је објаснио како је ово предавање конципирано. Истакао је да ће наведена тема бити обрађена и представљена из два различита аспекта живота једне хришћанке и жене, (монашком и породичном – световном) њеним потребама, обавезама и дужностима у савремено доба, и на који начин може довести своју и душе других око себе до њиховог спасења. Нагласио је да у данашње вријеме многа еманципаторска удружења и друге скупине на свој начин настоје да унизе Икономију спасења тј. начин како је Господ одредио коначни смисао творевине и човјека на челу ње.

Сестра Текла се у свом излагању о монашком начину живота, његовим благодетима и подвизима, полазећи од Пресвете Богородице, дотакла ликова и примјера многих Светитељки широм васељене, које су својим животом посведочиле да већ овде за вријеме земаљског живота својим трудом и стремљењима и можемо задобити и заслужити вјечност, и својим примјером и друге позвати на њу, као и сам поредак и плодове монашког живота широм православља па и код нас.

Са друге стране сестра Оливера теми је приступила из перспективе породице, медицине, психологије и друштвеног живота будући да се више година бави и новинарством као и других грана које прожимају, сагледавају, обликују породични, световни живот, живот појединца или у заједници. Подсјетила је и који су то подвизи, искушења, благослови и могућности усмјерени на такав одабрани начин живљења.

По завршетку предавања које је окупило много парохијана са простора Светог Стефана и Будве, парох Ракић је заблагодарио свима, посебно предавачима. Искористио је прилику да најави нови циклус предавања у Академији знања за академску 2018/19.годину.

Парох паштровски протојереј Драгослав Ракић најавио је да ће нови циклус предавања у овом семестру отворити Његово преосвештенство Епископ Диоклијски господин Методије. На крају позивајући све присутне протојереј Драгослав је подсјетио да смо сви апостоли и да имамо обавезу да ријеч Божију пренесемо и другим душама и позовемо их на ријеч поуке и познање свог вјечног пута и смисла.

Р.В.

Други дан тродневне прославе у парохији паштровској

Други дан тродневних свечаности организованих поводом освештавања нововобновљене Цркве Светог Стефана Штиљановића красила је по први пут организована моторизована литија, кроз Паштровиће, молебан по завршетку литије у цркви припремљеној за освећење и предавањем протојереја ставрофора Гојка Перовића ректора Цетињске богословије у школи вјеронауке у Тудоровићима.

По ријечима пароха паштровског протојереја Драгослава Ракића, предлог за организацију и формирање овакве литије својим благословом је подржао и Његово високопреосвештенство Митрополит Амфилохије, будући да је симбол, повод мисијски и благословени смисао ове литије од веома великог значаја за цјелокупно племе Паштровића и парохијске заједнице које га у црквеној администрацији духовно сачињавају и обогаћују.

Ток литије је започео од Цркве Светог Томе у Бечићима, одакле је свештенство уз присуство великог броја мјештана свечано изнијело кивот са дијелом моштију Светог Стефана Штиљановића, након чега су аутомобилима формирали литију и кренули на благословени пут кроз Паштровиће. Литију украшену црквеним барјацима је уљепшао пој псалама и других духовних пјесама који је одјекивао од паштровских гора све до мора. Прво мјесто молитве и заустављања било је код породичне куће и имања Светог Стефана Штиљановића у Бечићима а затим локалним путевима у другим административним и духовним центрима Паштровића, Рафаиловићи, Пржно, Свети Стефан, Петровац, Буљарица, Куфин, док је повратак био магистралним путем према цркви у Ђенашима.

По стизању у подножје цркве, литија са моштима стазом освијетљеном бакљама и свијећама до цркве је у миру све присутне водила до новог украшеног храма.

Полажући мошти на припремљени сто, молебан су почели оци, протосинђел Климент Бољевић, настојатељ манастира Прасквица, протојереј Петар Церовић, парох Будвански, протојереј Драгослав Ракић ,парох паштровски и протојереј Славиша Поповић из Саборне цркве у Београду, који нас је том приликом удостојио великог благослова.

Наиме, у нашем разговору са Његовом светошћу Патријархом српским Иринејем и старјешином Саборне цркве у Београду протојерејем ставрофором Петром Лукићем о планираним свечаностима, Патријарх је благословио да се и нама и нашој цркви додијели једна честица моштију Светог Стефана чије мошти пребивају у Саборној цркви, а коју је заједно са иконом у коју је уграђена, овом приликом отац Славиша по благослову Његове Светости донио нама на дар. На чему им и овом приликом узносимо ријечи хвале и благодарности на благослову којег су нас удостојили.

Ова и оваква литија је од изузетно великог значаја, нарочито у данашње вријеме, да мошти духовног предстојатеља обиђу цијело племе, да у мјестима, улицама, поред породичних домова, па и мјеста разних окупљања својом благодаћу благослови и позове све на покајање, на познање Бога истинитога, да би тако озарени могли и знали достојније са именом Божијим живјети.

Други дан свечаности после литије, молебана и поклоњења моштима завршио је предавањем о Светом Стефану Штиљановићу, у школи у Тудоровићима гдје су се многи окупили да чују једно од веома садржајних и по свему посебних предавања оца Гојка Перовића.

Парох паштровски
протојереј Драгослав Ракић

 

Васпитна улога савремене жене-Хришћански аспекти:

 

Pin It on Pinterest

Share This