Select Page

У недељу, 30. септембра 2018. године, у Храму Светог великомученика Пантелејмона Његова Свесветост Патријарх константинопољски и васељенски г. Вартоломеј и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служили су свету Патријарашку Литургију у част стогодишњице пробоја Солунског фронта и завршетка Првог светског рата.

Свјатјешим патријарсима су саслуживали Високопреосвећана господа митрополити Драме г. Павле (званични представник Његовог Блаженства Архиепископа атинског г. Јеронима и Светог синода Грчке Цркве), загребачко-љубљански г. Порфирије,  анкирски г. Јеремија, иконијски г. Теолипт, неапољски Варнава и игуман манастира Хиландара архимандрит Методије.

Током Патријарашке Литургије великом броју сабраних верника обратили су се домаћин вишедневног сабрања, Митрополит Варнава, потом Патријарх српски Иринеј и на крају Патријарх константинопољски и васељенски Вартоломеј.

После Литургије служен је помен палим борцима у Првом светском рату. Патријарси Вартоломеј и Иринеј посетили су највеће војничко гробље на Балкану – Зејтинлик, где су положили венце и поклонили се гробовима палих српских и осталих савезничких војника пострадалих приликом пробоја Солунског фронтa.

Зејтинлик је место и споменик српске Голготе и распећа, али и место српског васкрсења и победе. Управо ту, на Зејтинлику, Патријарх  Вартоломеј и Патријарх Иринеј посадили су дрво маслине као симбол мира.

Патријарх Иринеј у пратњи Митрополита Порфирија борави у вишедневној посети Солуну. Повод ове посете је обележавање стогодишњице пробоја Солунског фронта и завршетка Првог светског рата.

Патријарх српски у Солун је стигао у петак, 28. септембра, а на солунском аеродрому дочекао га је домаћин и организатор прославе овог важног јубилеја Високопреосвећени Митрополит неапољски г. Варнава.

Првог дана своје посете Солуну Свјатјејши Патријарх српски Иринеј сусрео се са студентима које је наша помесна Црква послала у Солун на усавршавање у теолошким наукама.

Сутрадан, 29. септембра Патријарх српски је заједно са Васељенским Патријархом посетио природни резерват у месту Калохори где је Патријарх Вратоломеј предводио молитву за очување животне средине.

Двојица Патријараха посетили су и фабрику Хаитоглу која се на традиционалан начин бави производњом халве. Власници ове фабрике су се током  ратних дешавања деведесетих година одазивали на сваки позив Митрополита Варнаве да нашем страдалном народу пошаљу помоћ.

Патријарх Иринеј и Патријарх Вартоломеј посетили су и историјски Храм Светог Атанасија у Евозмосу и свечано отворили новоизграђени старачки дом, народну кухињу и вртић Митрополије неапољске.

У поподневним сатима одржан је братски састанак Патријарха српског г. Иринеја и Патријарха константинопољског и васељенског г. Вартоломеја на коме се у духу обостраног разумевања и братске љубави разговарало на теме од међусобног и свеправославног значаја.

У вечерњим часовима у Културном центру Мони Лазаристон који се налази у непосредној близини Зејтинлика, отворена је изложба ретких фотографија са Солунског фронта и из Првог светског рата аутора Константина Нигделиса. Уследио је културно-уметнички програм на ком су говорили патријарх Вартоломеј, Митрополит неапољски Варнава и представници локалних власти, а потом је уследило премијерно извођење композиције познатог солунског композитора Емануила Лазаридиса написане поводом стогодишњице пробоја Солунског Фронта и завршетка Великог рата.

Извор: ТВ Храм

Беседа Патријарха српског г. Иринеја на војничком гробљу Зејтинлик у Солуну поводом стогодишњице пробоја Солунског фронта: Врло је важно да сачувамо јединство нас православних народа

Патријарх Вартоломеј и Патријарх Иринеј на Зејтинлику посадили дрво маслине као симбол мира:

Активности Патријарха Иринеја и Патријарха Вартоломеја у Солуну:

Pin It on Pinterest

Share This