Select Page

У среду 19. септембра, у 75. години, упокојила се у Господу гђа Мирка Капитанић, мајка вицегувернера провинције Ћако, г. Данета Капитанића. Њено земни остаци пренети су из Буенос Аиреса истога дана, а затим изложени у капели града Саенз Пење, како би се многобројна родбина и пријатељи од ње опростили.

Тело је затим пренето на месно гробље у колонији Ла Монтенегрина, недалеко до Југословенског клуба ”Дурмитор” у коме је некада она похађала основну школу, која је у народу позната и као прва Српска школа у Јужној Америци.

Опело је по благослову Епископа буеносаиреског, јужно и централно-америчког, г. Кирила, служио месни парох, свештеник Бранко Станишић.

У беседи отац Бранко је истакао да и сам положај гробља у Ла Монтенегрини сведочи о вери Православној оних који су га подигли, обзиром да је окренуто ка истоку као и већина Православних храмова у земљи и иностранству.

“Ово је сведочанство најдубље вере оних који су овде дошли у потрази за бољим животом и хлебом насушним, да смо овде на земљи у сталном ишчекивању будућега века, другог и страшног доласка Христовог, које ће се по речима Јеванђеља појавити као “ муња што излази од истока и показује се до запада” (Мт.24:27). Ми смо читавим својим животом и делањем окренути ка светлости , ка излазећем сунцу као симболу сваког доброг делања, светлости у којој Бог пребива са својим светим анђелима и свима светима, и леђа смо своја окренули западу као симболу мрака и греха, кога смо се још на крштењу одрекли.

Наша драга Мирка је живела управо тако, честито, поштено, мирно , како јој и само име које је носила говори. Сада она почива онако како је и живела, окренута лицем ка истоку, чека други долазак Христов, када ћемо се ако Бог да још једном загрлити али не за пролазност и пропадљивост, већ за вечност у Царству Божијем.То је наша утеха данас, зато вас позивам све да уместо суза, уздигнете своје молитве Господу за њено упокојење са свима светима.”

Свештеник Бранко је затим члановима најуже породице пренео и најискреније саучешће Митрополита Амфилохија и Епископа Кирила, заједно са свим свештеницима и монасима наше Богом спасаване Епархије буеносааиреске, јужно и централно-америчке.

Сахрани су присуствовали чланови најуже породице покојне Мирке: г. Данијел Капитанић, њен супруг; синови: Хектор, Хорхе Милтон и Дане, као и многобројна родбина и пријатељи.

 

Pin It on Pinterest

Share This