Izaberite stranicu

Светом литургијом која је служена у Храму великомученика Ђорђа под Горицом прослављено је свеславно узношење Дјеве Марије ка Сину и Богу Њеном.

У препуној цркви под Горицом, Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића и ђакона Ивана Црногорчевића; молитвено је учествовао протојереј Јован Радовић.

За певницом једнодушно су одговарали појци овог Светог храма.

Словом поуке сабранима се потом обратио началствујући свештенослужитељ прота Кљајевић, говорећи о чудесном животу, васпитању и уопште о личности  Пресвете Дјеве Марије.

“Мајка Господња била је апостолима и свима вјерницима утјеха јер је”, како је прота подсетио “вјернима предавала ријечи Сина свога које је чувала у срцу, кроз цио живот.”

Говорећи о њеном начину живота, прота је подсетио да је она читав живот проводила у посту и молитви, посећујући места на којима је за земаљског живота боравио Син њен.

Свети Епифаније Кипарски је на основу Светог Предања описао њен чудесан изглед, који је био само спољњи одраз  њене унутарње красоте.

“Лице Њено сијало је; боје је било пшеничног зрелог зрна. А власи њене, боје ћилибара. Очи продорне, као зрео плод маслине. Обрве беху веома црне, усне боје руже; облик лица дугуљаст, са правилним носом; док јој је одјећа била врло проста.”

Сам завршетак Њеног живота, како је прота Кљајевић казао у својој беседи, био је пропраћен бројним појавама, које је Света Црква описала у богослужбеним пјесмама.

“Када се душа Богомајке одвајала од тијела, њој је у сретање у Божанској слави изашао Син, са анђелима и светитељима. Одаја у којој је она издахнула бјеше обасјана необичном светлошћу а на све стране се ширио чудесан мирис. Погребена је по јеврејском начину у гробу усјеченом између гробова Њених праведних родитеља Јоакима и Ане.“

На крају свога обраћања у Цркви Светог Ђорђа, прота Кљајевић је пожелео да се и ми помолимо Пресветој Владичици нашој Богородици да све наше молитве принесе Сину њеном возљубљеном, Господу и Спасу нашему, Исусу Христу.

По освећењу Светих Дарова Христових, велики број причасника присајединио се са Телом и Крвљу Христовом у Светој Тајни Причешћа.

Свима присутнима који су испуњавали порту овог Светог храма под Горицом, подељене су иконице Мајке Божије, Приснодјеве Марије.

Госпођинданом је завршен Великогоспојински пост који је отпочео 14. августа по новом календару.

Заједница у Телу Његовом, настављена је уз послужење у црквеној гостопримници храма под Горицом.

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This