Izaberite stranicu

Откривањем споменика браћи Соколовићима – Светом патријарху Макарију и Мехмед-паши, у Андрићграду је данас обиљежено стотину година од велике побједе српске војске у Првом свјетском рату, јавља РТРС.

Споменик су открили предсједник Републике Српске Милорад Додик, генерални секретар у кабинету предсједника Србије Никола Селаковић, Митрополит дабросански г. Хризостом и академик Матија Бећковић.

Споменик браћи Соколовић, који се од данас налази на улазу у град од камена, дјело је вајара Зорана Кузмановића, који је и аутор скулптуре Гаврила Принципа постављене у Београду.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је споменик браћи Соколовић – Мехмед-паши и Светом Макарију требало подићи и раније, јер носи поруку о очувању српског идентитета у условима када су преци под присилом преузимали другу вјеру, али нису заборављали поријекло. „Сматрам да је споменик требало подићи и раније. Али, ево, чекало је Емира Кустурицу, његове идеје и подршку да се то учини“, рекао је Додик новинарима у Андрићграду.

Он је истакао да споменик носи поруку да су Срби имали изграђен идентитет, који је очуван и у условима када су били под присилом да преузимају другу вјеру, али да истовремено нису заборавили своје поријекло и чинили су све да обновом Српске православне цркве очувају српско национално биће и српски народ у цјелини.

Према његовим ријечима, да није било тог чина обнове идентитета Српске православне цркве, питање је шта би било са Србима на овим просторима.

Додик је нагласио да није било обнове, коју је спровео патријарх Макарије и да није било Мехмед-паше Соколовића, који је свом брату дао ферман да обнови Српску православну цркву, шта би остало од српског идентитета и народа.

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица рекао је да ће Срби данас, када обиљежавају стотину година од Великог рата, бити криви јер обиљежавају побједу.

„Требало је да прође 500 година па да откријемо споменик браћи Соколовић“,  нагласио је Кустурица.

Додао је да је захваљујући предсједнику Српске Милораду Додику и институцијама Српске, те доброј сарадњи са Србијом то могуће.

Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This