Izaberite stranicu

Књижевна манифестација „Видовданско пјесничко бдење“ биће одржано у четвртак, 28. јуна у 19 часова у Манастиру Симеон Мироточиви на Немањином граду, Предград 31.

Уводну бесједу на „Видовданском пјесничком бдењу“ рећи ће Милица Краљ, уредница Трибине „Ријеч“ УКЦГ, док ће пјесници видовданског етичког завјета говорити своје стихове, ону врсту поезије која је проистекла из живе непролазне косовске традиције, а која је до данашњег дана духовно језгро, етичко средиштво чојства и јунаштва, основна земља народног бића.

Уручење награда УКЦГ Трибине „Ријеч“, „Видовданска повеља“ и „Видовданска ријеч“ обавиће се у оквиру „Видовданског пјесничког бдења“.

На основу Статута Удружења књижевника Црне Горе, жири у саставу: Милица Краљ (предсједница), Перивоје Поповић (члан) и Радоје Фемић (члан), на састанку одржаном 25. јуна у Подгорици донио је једногласну одлуку да се књижевна награда „Видовданска повеља“, за 2018. годину додијели Александру Ћуковићу за књигу кратке прозе „Кад скидају крила“ (Унирекс, Подгорица, 2018).
Ћуковић је новинар дневних новина „Дан“.

Награђени прозни аутор Александар Ћуковић се у књизи „Кад скидају крила“, досезањем захтјевних поетичких императива кратке прозе, легитимише као својеврсни хроничар савременог урбаног амбијента, правећи иновативне интроспективне продоре у унутрашњи простор отуђеног бића, тематизујући сензације егзистенцијалне загонетке, која је рјешива искључиво у подручју раскошне књижевне имагинације која је у књизи оспољена.

„Видовданска повеља“, за 2018. годину додијељена је и Небојши Бошковићу (већином гласова) за збирку поезије „Певање“ (Унирекс, Подгорица, 2018).

Награђени пјесник Небојша Бошковић поетском збирком „Певања“ демонстрира приврженост централном духовном току српске културе видовданској етици, заснивајући умјетнички поступак на структурним специфичностима сонетног жанра, остајући традиционалист како у осјећању свијета, тако и у формалном смислу.

Жири исказује захвалност свим ауторима који су се достављањем рукописа одазвали на конкурс за Видовданску повељу, свједочећи на тај начин виталност видовданског културно-духовног обрасца.

Жири је одлучио да се награда „Видовданска ријеч за медијски допринос и афирмацију и унапређење дјелатности Удружења књижевника Црне Горе и њених чланова, додијели Гојку Раичевићу, уреднику портала ИН4С и Редакцији портала Српске новине у Црној Гори за изузетан, благовремен и нецензурисан допринос у у представљању и подршци активностима Удружења књижевника Црне Горе, најстарије институције културе од посебног значаја и вишедеценијског трајања, посебно у чувању и неговању српског језика и ћириличног писма као основе националног идентитета наводи се у образложењу.

С.Ћ.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This