Izaberite stranicu

Свјатјејши Патријарх московски и све Русије Кирилје  поводом овог значајног јубилеја упутио писмену честитку генералном секретару Светског савета цркава преч. Олафу Твејгу, у којој каже:

„Срдачно Вам честитам 70-годишњицу Светског савета цркава, значајне међународне организације и јединствене платформе за дијалог између хришћана различитих вероисповедања. Светски савет цркава је годинама свог рада учинио много на развијању међуконфесионалне сарадање, промовисању правду у друштву и мира међу народима.

Ступање  Руске Православне Цркве у ССЦ 1961. године омогућило је да  се у сарадњи са другим помесним православним Црквама учествује у дијалогу, сведочи о апостолском и светоотачком схватању Цркве Божје, о њеним Светим тајнама, литургијском предању и пастирском раду. У време хладног рата наша посебна брига били су заједнички напори у превазилажењу конфронтације између Истока и Запада и борба за мир и правду у међународним односима.

С великом захвалношћу се сећамо солидарности коју су наша браћа и сестре пројављивали у жељи да се превазиђу спутавања верске слободе као последице државне политике коју је формирала идеологија милитантног атеизма.

Данашњи изазови нису ништа мање озбиљни од оних из 20. века. У ситуацији сталне секуларизације друштва, сауочавамо се с дубоком духовно-моралном кризом проузрокованом одступањем од вере и традиционалних хришћанских вредности. Свет који пролази кроз друштвене и економске проблеме поново се нашао на ивици глобалног рата. Моје дубоко уверење је да је могуће решити нагомилане проблеме само јачањем наших духовних предања и враћањем на вредности које је Господ наш Исус Христос донео на свет.

Посебно је потребна наша пажња и подршка хришћани на Блиском истоку и северној Африци, где постоји стварна опасност од потпуног нестанка хришћанских заједница у региону.

Руска Православна Црква је предузимала многобројне напоре како би помогла у решавању ових проблема, а  надамо се и у активној сарадњи са Светским саветом Цркава.

Светски савет Цркава води дијалог са државним и друштвеним високим личностима широм света, залажући се за начела правде и људског достојанства. Захвални смо на чврстом ставу који је генерални секретар ССЦ изразио пред украјинским властима у заштиту Украјинске Православне Цркве која је данас изложена  дискриминацији и прогону.

Желим Вама и свим Вашим сарадницима добро здравље, Божију помоћ и успех на пољу међухршћанске сарадње.“

Извор: Московска Патријаршија (с руског: Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This