Izaberite stranicu

Главни уредник Издаваштва Московске патријаршије Епископ балашихински Николај служио је данас, 22. јуна, на 77-му годишњицу почетка великог Отаџбинског рата Божанствену литургију у храму Кијево-печерске иконе Мајке Божје на станици у престоном Кијеву.

Одговарао је омладински хор Патријаршијског подворја при Преображенском храму.

Након сугубе јектеније, Епископ Николај је узнио молитву за мир у Украјини, а на заупокојеној јектенији поменути су усопши војници, који су своје животе положили за вјеру, Отечество и народ и сви страдалници погинули у Великом отаџбинском рату од 1941 – 1945. године.

По завршетку Литургије учесници сабрања добили су на дар књиге Издаваштва на тему Великог отаџбинског рата.

У централном холу станице у Кијеву омладински хор је на молбу запослених пјевао пјесме из времена Великог отаџбинског рата.

22. јуна 1941. године Руска православна црква је свршавала спомен Свих Светих, на земљи руској просијавших. Патријарашки мјестобљуститељ Митрополит московски и коломенски Сергије обратио се вјернима посланицом са благословом свим православнима да бране Отаџбину. Президијум Врховног совјета СССР је био издао указ “О мобилизацији војних обвезника” и већ следећег дана с Кијевске и Белоруске станице отпремљени су први ешелони на фронт.

Извор:http://www.patriarchia.ru

С руског: Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This