Izaberite stranicu

Митрополит Арсеније: Часови верске наставе – Катихизиса помажу интеграцији.- 12.682 ученика на часовима Катихизиса.

Важност православног верског образовања за Цркву и друштво у Аустрији наглашава православни митрополит Арсеније (Кардамакис) са седиштем у Бечу. Посебно за интегрисање православних хришћана у Аустрији ове лекције су од велике важности, сматра Високопреосвећени Митрополит. Он се овако изјаснио на семинару за катихете у Бечу.

„Једно је сигурно: православна верска настава има историју са Аустријом, а сви заједно исписујемо ову историју,“ рекао је Митрополит пред око 100 вероучитеља. Иначе, познате су му тешкоће које постоје у пракси око религијског образовања, али је притом истакао посвећеност вероучитеља, који дају значајан допринос приводећи младе у живот са Богом и са Црквом

Митрополит Арсеније, као председавајући Православне епископске конференције у Аустрији, такође је на челу православног Школског одбора.

Инспектор Бранислав Ђукарић је нагласило стални пораст броја ученика. На пример, ове године 12.682 ученика похађа православну веронауку, што представља пораст од скоро пет посто у односу на претходну годину. Исто тако, недељни часови наставе порасли су за осам посто, тако да је ове године одржано 1.978 часова седмично у 912 школа широм Аустрије. Број наставника је порастао са 14 нових на 104 православна вероучитеља.

Православна верска настава у Аустрији уведена је у школске 1991. године. Успостављањем Православног Школског одбора 2005. године још више је урађено по овом питању. Православна епископска конференција  је у новембру 2014. године у „Оквирном  споразуму за православне вернике у Аустрији“ узела на себе старање о вероучитељима које Црква предлаже, а држава запошљава.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This