Izaberite stranicu

На празник Светог Јоаникија Црногорског у Храму Светог Јована Владимира у Бару, Свету литургију служио је протојереј Љубомир Јовановић уз саслужење протојереја-ставрофора Слободана Зековића, јереја Младена Томовића и протонамјесника из Жичке епархије (Бајине Баште) Владимира Малешевића.

Након читања Јеванђеља пастирском бесједом обратио се отац Владимир  који је казао да је овај свијет у коме боравимо и служимо Богу, пун искушења .

Он је казао да је у овоме свијету наша, можда, највећа грешка претерана брига која нам је дарована да се бринемо како ћемо задобити Царство Божије а коју ми претварамо у бригу за овај свијет, шта ћемо јести, пити, чиме ћемо се одјенути, да ли ћемо бити здрави. А то не зависи од нас, него од милости Божије, од благослова Божијег.

“Некоме је можда на спасење да буде болестан, да буде сиромашан, некоме је на спасење да буде „сметлиште“ овога свијета. Бригу за овај свијет треба управо да гледамо у оном афирмативном јеванђелском смислу.  Да се бринемо шта то ми можемо. Шта то ја, лично могу да учиним да овај свијет буде боље мјесто, али у исто вријеме да овај свијет почне да личи на Царство Божије, које ће то свакако и постати у оном другом и славном доласку Христовом када ће се цијела ова наша природа облагодарити. Дакле, логику овог свијета треба да замијенимо за логику Царства Небеског. А логика Царства Небеског је сасвим јасна. Све ово овдје је пролазно, а ми очекујемо оно што је вјечно, непролазно”, рекао је свештеник Владимир.

Подсјетивши да је логику Царства Божијег поштовао и Свети свештеномученик Јоаникије Црногорски  који се није се бринуо за свој живот, него је своју паству чувао и у страшним мукама страдао и он и цијела Црква, већина свештеника и православног народа у Митрополији црногорско-приморској, отац Малешевић је казао да као што крин процвјета у пустињи, тако се послије тих страдања подигла и ова Црква Божија и овај, можда најљепши храм на Балкану.

“Видите, како Господ награди оне који изаберу логику Царства Божијег, који изаберу бригу за Царство Божије и како да се спасемо у односу на ону бригу коју ми често, нажалост бринемо, сасвим отуђени од Бога, онда наравно отуђени и једни од других. Будимо увек заједно једни са другима, трудимо се да живимо Јеванђељем, да нам Јеванђеље не пролази кроз уши, него да се задржи у нашој души и тијелу. Да будемо људи Бога живога увијек спремни на покајање, на промјену, на активан однос према Богу и увек спремни један за другога. Будите увек спремни другоме да послужите. Тако ћемо угодити нашем Богу, нашем Творцу и тако ћемо достојно учествовати у Литургији, знајући њен смисао и знајући појам живота вјечнога”, закључио је отац Владимир Малешевић, протонамјесник из Бајине Баште.

Након причешћа вјерног народа и Свете литургије, сабрање је настављено у крипти храма.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This