Izaberite stranicu

„У Спомен дому „Стефан Митров Љубиша“ у Будви (ЈУ Музеји и галерије Будве), сјутра 19. јуна у 20 часова, бићи отворена документарно-умјетничка изложба „Иконе из ризница паштровских манастира“, саопштено је данас из ЈУ Музеји и галерије Будве.

Аутори концепта изложбе и организатори су мр Луција Ђурашковић, историчарка умјетности и директорица ЈУ Музеји и галерије Будве, и Душан Медин, археолог.

Изложба се приређује у оквиру програма Установе који се реализује у оквиру Европске године културне баштине (2018).

На изложби ће бити приказано 15 икона из три паштровска манастира (Прасквица, Режевићи и Градиште), насталих у периоду од осамнаестог до двадесетог вијека у домаћим, грчким, венецијанским и руским радионицама, а чији су аутори, између осталих, чувени иконописци припадници, бококоторске сликарске школе Димитријевић-Рафаиловић, потом Никола Аспиоти са Крфа, Алексије Лазовић, Марко Крстов Греговић, први акад. образовани сликар са наших простора“, пише у саопштењу.

Доносимо дио стручног уводног текста из каталога изложбе, који потписује мр Луција Ђурашковић: „Поред бројних икона које су изобразили зографи, припадници ове познате иконописачке школе, ризнице паштровских манастира, посебно Прасквице, Режевића и Градишта чувају мноштво примјера иконописног сликарства који се најчешће везују за период од осамнаестог до почетка двадесетог вијека. Раскошно богатство иконописних стилова, као и иконографских специфичности на овим иконама, указује на, са једне стране, везе са Атосом, а са друге, на упливе Западних стилских тенденција које ће се преко итало-критских мајстора и њихових ученика, нарочито у осамнаестом вијеку ширити Медитераном, те стизати и у наше крајеве. Такође, и бројне руске иконе из 18. и 19. вијека које се данас чувају у ризницама ових манастира, представљају свједочанство блиских културних веза ових најзначајнијих паштровских духовних центара са царском Русијом. На овим иконама најчешће су представљани Исус Христос, Богородица са Христом, као и Свети Никола, чији је култ светитеља заштитника био у Русији нарочито развијен.“

Изложбу ће отворити конзерваторка савјетница Јасминка Гргуревић, запослена у ЈУ Центар за археологију и конзервацију Црне Горе у Котору.

Изложба се може погледати до 9. јула 2018. године.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This