Izaberite stranicu

Трибина „Ријеч“ УКЦГ одржана је у Манастиру Светог Симеона Мироточивог, у сриједу, 6. јуна, а обиљежила је 219 година од рођења великана руске и свјетске књижевности, Александра Сергејевича Пушкина. О његовом стваралаштву говорили су: Новица Ђурић, предсједник УКЦГ, књижевник Перивоје Поповић и уредница трибине Милица Краљ.

Народи и државе не могу нестати ако имају писце као што је Пушкин. Велика дјела прелазе све границе и све политичке баријере, казао је Ђурић.

-Ова Његошева Црна Гора слави Пушкина и све велике писце, за разлику од ове друге Црне Горе, која слави само себе и своје неталенте, истакао је он.

Свуда у свијету, цијеле државе и цијели народи славе добру књигу, само код нас се цијела држава бори против добре књиге српског писца, осврнуо се Ђурић на стање у нашој држави.

-Да Пушкин данас живи и ствара на овим просторима, био би мали писац, нико не би смио да га објави, нигдје се не би појављивао, а књиге би држао у ладицама, слагао би рукописе, закључио је он.

Књижевник Перивоје Поповић је истакао да су људи Пушкину нанијели много зла и сам његов живот окончан је насилно, али Божја сила поставила је Пушкина за „светитеља“ руске и свјетске књижевности.

Име великог пјесника Александра Пушкина, чији је глас био ,,зов човјекове судбине“ није светиња само за руски народ, већ и за небројене поштоваоце његовог пјесничког генија широм земљиног шара, и данас се са великим почастима прославља у Русији и у цијелом свијету, истакла је Милица Краљ.

-Он је својим богатим дјелом доказао да историја народа припада пјеснику. Био је лирски пјесник, приповиједач, историчар, новинар, етнограф, мајстор епских и драмских форми. У Пушкиновим дјелима налази се сјеме и ембриони свих касније створених умјетничких дјела, сматра она.

Ово значајно вече својом поезијом употпунили су пјесници: Будимир Дубак, Перивоје Поповић, Андрија Маркуш, Трипко Драганић, Радован Радовић, Радомир Милић, Божо Вучић, Бећо Дошљак, Бећир Вуковић, Новица Ђурић, Небојша Бошковић, Веселин Вујовић, Олга Дабовић Кликовац, Славица Дедић, Милојка Јововић, Павле Бандовић и Милица Краљ.

Чланови УКЦГ су поводом 219 година од рођења руског великана положили цвијеће на Пушкинов споменик у Подгорици, а затим су се придружили Руском савезу пјесника у хотелу Хилтон, гдје су поезијом прославили овај велики дан свјетске књижевности.

Д. С.

Извор: Слобода

.

 

Pin It on Pinterest

Share This