Izaberite stranicu

Хиротонија изабраног Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима обавиће се у недељу, 10. јуна 2018. године, у Катедралном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу с почетком у 9 часова.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 9. маја 2018. године за Епископа осечкопољског и барањског изабран је игуман Херувим (Ђермановић), настојатељ манастира Даљска Водица. Новоизабрани епископ Херувим рођен је 30. јула 1987. године у Вуковару од оца Душана и мајке Милице, рођене Јовковић. На крштењу је добио име Витомир. Након завршетка основне школе у Вуковару, са благословом тадашњег Епископа осечкопољског и барањског Лукијана, уписао је Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крки, као члан друге послератне генерације ове обновљене школске установе Српске Православне Цркве.

По завршетку Богословије 2006. године уписао је Православни богословски факултет у Београду на којем је дипломирао 2011. године. Паралелно са богословским студијама уписао је Филолошки факултет, одсек за српски језик и књижевност. У току студија одлучио је да свој живот посвети монашком подвигу и манастирском начину живота. Љубав према манастиру Крки била је одлучујућа за одабир места његовог пострига. На празник Светих бесребреника Козме и Дамјана 2009. године, тадашњи Епископ далматински Фотије постризава га у чин мале схиме и даје му име Херувим, по старцу Херувиму, првом игуману манастира Крке. На дан манастирске славе, 21. новембра 2009. године, рукоположен је у чин јерођакона, а на празник Светог кнеза Лазара 2010. године у чин јеромонаха.

У школској 2010/11. години постављен је за професора у Богословији Света Три Јерарха, у којој је још обављао дужности управника интерната, главног васпитача, библиотекара и духовника Богословије.

По благослову епископа Фотија, 2013. године, свој монашки подвиг наставио је у новоформираном манастиру Свете великомученице Недеље у Оћестову. У том периоду, у овој светињи се формира манастирско братство и активни богослужбени живот, успешно се изводе радови на обнови манастирског комплекса и устројава се манастирска економија, која је била једна од основа за изградњу манастира.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког и администратора Епархије осечкопољске и барањске Господина Иринеја, 2017. године, настојатељ манастира Оћестово игуман Херувим примљен је у свезу клира Епархије осечкопољске и барањске. Са 1. октобром 2017. године постављен је за настојатеља манастира Успења Пресвете Богородице у Даљској Планини, на којој дужности га је затекао избор за Епископа осечкопољског и барањског.

У недељу Свете Педесетнице, 27. маја 2018. године, у Саборном храму у Новом Саду, Његово Преосвештенство Епископ бачки и администратор Епархије осечкопољске и барањске г. Иринеј рукопроизвео је игумана Херувима у чин архимандрита.

Извор: http://spc.rs/

 

Pin It on Pinterest

Share This