Izaberite stranicu
У организацији Митрополије црногорско-приморске и Црквене општине Будва-Стари град, Цркве Свете Тројице у Будви су прослављени  „Дани Свете Тројице“ на радост Цркве и града Будве који Свету Тројицу слави као своју славу.
Свечаности су почеле 27. маја Светом литургијом и резањем славског колача након чега је уприличена славска трпеза коју су припремиле  чланице Кола српских сестара уз свесрдну помоћ вјерног народа.
Истог дана у 19 часова улицама Будве кренула је литија у коју су се укључили гости који традиционално  долазе бродовима у пристаниште Пизана. Свечана литија  се кретала улицама Старог града од Цркве Свете Тројице до кружног тока према хотелу Авала, затим до главног улаза у Стари град, према Цркви Свете Тројице.
Велики број грађана Будве учешћем у ово светковање посвједочио је Бога живога што је донијело велику радост учесницима, али и онима који су се ту затекли тог дивног дана.
У Тројичности је Истина и Љепота која  ће спасити свијет. Истина је у Истом, у Љепоти,  сабрању са  Богом, народом који љуби Цркву, што је и показала ова Литија коју је предводио новоизабрани  Епископ  буеносајрески и јужно-централноамерички  Кирило.
Обраћајући се вјерном  народу Преосвећени је казао да је Света Тројица надумна тајна и да се свака заједница по плодовима својим познаје.
-Људску заједницу Господ призива себи да би је спасио, истакао је владика подсјећајући на ријечи Светог Петра да смо сви позвани да будемо царско свештенство, свети род,  род изабрани, да смо сви позвани да свој  живот приносемо Христу Богу.
По завршетку литије на простору између Цркава, одржана је Духовна академија.
Доцент др Драго Перовић у бесједи “ Св. Тројица- јединство слободе“ позвао се на  учење Светог Григорија Богослова да се у славском чину сусреће Христов  тјелесни одлазак са земље и силазак Светога Духа на апостоле што је темељ наше Цркве. Перовић је нагласио да  као што  су  Св. Тројица једночасна и једносушна  заједница, тако и наша заједница може и треба да се угледа на божанску заједницу, на Св. Тројицу који се љубе и који  су у јединству слободе.
Академију су увеличали: пјевачка група“Вез“ из Београда са  пјесмама етно и духовног садржаја, КУД  „Ђурђевданско коло“ из  Подгорице, Црквени хор „Јевстатије Превлачки из Будве, народни гуслар  Драган Драшковић, као и полазници  вјеронауке који су се представили  игроказом који је режирала  умјетница  Радмила Кнежевић, која је била и водитељ  Академије.
Ово свечано сабрање завршено је послужењем испред Цркве Свете Тројице.
Други дан празновања, Духовски  понедељак, започео је Светом литургијом a завршио се увече представљањем Матице Српске – друштва  чланова у Црној Гори кроз излагања проф. др Јелицe Стојановић, предсједника Матице Српске у Црној Гори, доц. др Драгa Перовићa и мр Милорадa Дурутовићa.
Уважени професори  су указали на нека истакнута дјела које  је Матица штампала, скупове које су  организовали,  указујући на значај очувања српског језика и ћириличног писма.
Матица је  представила и тројицу аутора чијa је  дјела штампала, протојереја Слободана Јокића, пјесника Радосава Бата Ђурковића и пјесника Радинка Крулановића.
И ово вече у славу Господа Бога уљепшала је својим наступом пјевачка група „Вез“.
На Духовски уторак служена је Света литургија а „Дани Свете Тројице“ завршени су свечаним отварањем изложбе будванског сликара Петра Пићана „Острогу у походе“.
Изложбу је отворио публициста Ранко Павићевић, који је пред многобројном љубитељима ликовне умјетности истакао  да аутор у комбинованој техници указује на праве духовне вриједности, које су доминатне у односу на површност и пролазност живота.  Да је тако најбоље свједоче и  стихови уклесани на једној његовој  слици: „Вјеро света, са неба послата човјечанском роду даровата, да га води путем бесмртности у предјеле вјечите свјетлости“.
Радује чињеница да су „Дани Свете Тројице“ сабрали велики број Будвана и њихових гостију и да ће ношени радошћу овог заједничарења сви они, како истичу, ако Бог да, догодине доћи у још већем броју.

Pin It on Pinterest

Share This