Izaberite stranicu

Трибина „Ријеч“ УКЦГ у оквиру рубрике„Славне српске песникиње“ обиљежава 120 годишњицу рођења Десанке Максимовић,  најзначајније српске песникиње.

О животу и поезији Десанке Максимовић говориће: Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско приморски Амфилохије, Новица Ђурић, предсједник УКЦГ и аутор драгоцјене књиге  „Десанка Максимовић жена која је само волела“ и Милица Краљ, уредница трибине, док ће чланови УКЦГ читати одабране Десанкине пјесме.

Десанка Максимовић која песмом и животoм  припада свима нама, сматрала је да је песник  најпотпуније људско биће које живи многоструким животом.

Изабраница између свих Српкиња, а истовремено и наједноставнија међу њима, била је и остала владарица српског језика у оном његовом најосетљивијем слоју који се зове поезија, штавише – у оној најспиритуалној дубини тог слоја названој лирика.

Дeсанка јe добила све награде које песници додељују и све награде које отаџбина додељује.

Поводом додељивања Његошеве награде (1984) рекла је: „ Мени је збиља као и Његошу, мило што ми песме народ воли и разуме. Мени не би било довољно да сам блиска само једној групи људи. Ја бих волела да око мојих песама лебди ореол моје отаџбине. Право је да песник врати своме народу бар део онога што му дугује.“

Рођена је 16. маја 1898. у Рабровици код Ваљева. Написала је око педесет књига поезије, песама и прозе за децу и младе, а бавила се и превођењем поезије са руског, словеначког, француског и бугарског језика. Била је члан Српске академије наука и уметности. Умрла је 11. фебруара 1993. године.

У светској култури не постоји већи песник са дужим и плоднијим животом.

Свуда где је коракнула била је примана с највишим почастима и топлином и љубављу које припадају само изузетним личностима. На свечан начин осјетила је чар одушевљења и гостопримства; у туђем болу осјетила је свој бол, у туђој радости видела је своју, у оку свом имала је заједничку сузу и истину.

Вече ће се одржати сјутра 31. маја у 19 часова у Манастиру Симеон Мироточиви на Немањиној обали, Предград 31.

Pin It on Pinterest

Share This