Izaberite stranicu

Предавање проф. др Корнелија Кваса „Реализам у српској и свјетској књижевности“ ( Достојевски, Мопасан, Андрић и Матавуљ) одржаће се  у сриједу, 30. маја у 13.часова у свечаној сали Филозофског факултета у Никшићу.

Ауторско вече проф. др Корнелија Кваса на које ће бити представљена књига „Границе реализма“одржаће се истога дана у просторијама књижаре Матице српске, Римски трг 50/1 са почетком у 20. часова.

Уредник и модератор је доц. др Горан Радоњић.

Организатори предавања су Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Студијски програм за српски језик и јужнословенске књижевности и Амбасада Републике Србије у Црној Гори.

Корнелије Квас је ванредни професор на групи за Општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Филолошком факултету у Београду. Области интересовања и изучавања: наука о књижевности, теорија књижевности, античке поетике, романтизам и реализам у светској књижевности, теорија интерпретације, интертекстуалност. Члан је међународног научног Удружења за славистичке, источноевропске и евроазијске студије из Сједињених Америчких Држава, од 2016. године до данас. Предавао је по позиву на Универзитету Кембриџ, Дарвин колеџ, Велика Британија октобра 2016. године, са темом „Иво Андрић и динамички аспекти балканског културног идентитета“. Учествовао је на двадесет и две међународне научне конференције, од којих су неке одржане у Београду, Загребу, Вашингтону, Чикагу и Мадриду. Аутор је монографија Интертекстуалност у поезији, Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, 2006; Истина и поетика, Нови Сад: Академска књига, 2011; Границе реализма, Београд: Завод за уџбенике, 2016. Живи и ради у Београду.

Pin It on Pinterest

Share This