Izaberite stranicu

„Обиљежавање јубилеја – три вијека од оснивања Топаљске градске општине – Топаљске комунитади има велики значај за наш град, јер овај историјски тренутак представља стварање озакоњене и обезбијеђене самоуправе домаћег становништва вијековима прије него што ћемо као грађани имати уставом загарантовано право на локалну самоуправу“, поручио је синоћ предсједник Општине Стеван Катић на свечаној Спасовданској академији у Дворани Парк.

Како је истакао, Топаљска комунитада, као најстарија херцегновска општина, претеча је Општине Херцег Нови, а њено оснивање је било од пресудног значаја за становништво града. Све историјске чињенице говоре о величини овог јубилеја и обавези Општине Херцег Нови – насљеднице Топаљске општине, да му посвети посебну пажњу.

„Оснивање Топаљске општине служи нам за примјер да локално становништво може својим настојањима да учини важну, историјску разлику. Та идеја данас је наша мисао водиља, као градске управе која настоји да максимално искористи своја права и могућности, како би обезбиједила квалитетан живот сваког грађанина у Херцег Новом.

Дјеловање на локалном нивоу, што већи број конкретних иницијатива, сложан став у вези са правцем развоја града и сарадња са онима који могу да му допринесу, данас одређују наш начин рада. Дјелујући у овом духу, ми поштујемо своје историјско насљеђе, уважавамо напоре Новљана-иницијатора стварања најстарије херцегновске општине и одржавамо вриједности које су у темељу нашег друштва“, казао је Катић.

Топаљска општина настала је 1718. године, као резултат настојања мјештана да остваре своју самоуправу под влашћу Венеције, која им је од стране Млетака обећана као награда за помоћ у освајању града од Отоманског царства. Те године је, 14. јула, млетачки Сенат одобрио стварање Комунитади од Топле, готово у потпуности у опсегу данашње Општине Херцег Нови, а носилац је било насеље Топла.

„По статусу градска управа, Топаљска општина је представљала аутономију у управи, духовну аутономију, независно судство и право на печат, право на обнављање и подизање нових православних храмова под нарочитим условима, као и могућност коришћења сопственог писма и језика у свакодневној администрацији. Сва ова права била су основ за очување и унапређење културног идентитета нашег народа кроз вјекове“, рекао је Катић. Како је додао, о значају за локално становништво говори и чињеница да је оснивање Топаљске комунитаде уродило снажним економским и привредним напретком, па је новска трговачка флота током друге половине 18. вијека постала конкурентна перашкој, добротској и которској.

„Сједиште управе Топаљске општине било је у здањима при Храму Светог Вазнесења Господњег – Светог Спаса на Топлој. Из тог разлога, не случајно, посебну пажњу у програму обиљежавања јубилеја посветили смо управо данашњем датуму – слави храма, који представља симбол оснивања Топаљске комунитади“, казао је Катић и честитао 305. година од Храма Вазнесења Господњег – Светог Спаса.

Захвалио се суорганизатору, Архијерејском протопрезвитеријату херцегновском Митрополије Црногорско-приморске, као и члановима Одбора за прославу 300. година од оснивања Топаљске комунитади, који већ годину раде на припреми и реализацији програма.

„У част јубилеја изводе се и инвестициони радови, који су пођеднако, ако не и више важни од програмског дијела, јер ће остати трајна добробит у годинама које долазе: реновирање Његошеве школе и претварање у музеј, реконструкција цркава на Топлој и Белависти“, истакао је предсједник Општине.

Најавио је да ће централна свечаност програма бити одржана – 14. јула, на датум када је 1718. потписана одлука о оснивању Топаљске комунитади и позвао све да тог дана учествују у прослави.

Академији у Дворани Парк присуствовали су Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Митрополит белоцерковски и богуславски Украјинске православне цркве Московског патријархата г. Августин, конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, свештенство, представници локалне управе и грађани.

О 300. година Топаљске комунитади, 305. година цркве Вазнесења Господњег и 797 година од Спасовданског црквено-народног сабора на академији је говорио др Горан Комар.

У програму су учествовали хор „Свети Сава“ којим диригује Сања Радовић, солиста Даница Црногорчевић, КУД „Илија Кишић“, млади полазници вјеронауке при храму Светог Спаса, као и глумци Горан Славић и Жељко Вавић и водитељка Драгана Влаовић.

Поводом прославе храмовне славе Вазнесења Господњег на Топлој, јуче је служена Света архијерејска литургија у овом храму, као и празнична вечерња служба након које је свечана градска литија прошла од цркве на Топлој до цркве Светог Архангела Михаила на Белависти.

Извор: Радио Херцег Нови

Фото: Јован Радовић

Галерија 1

Галерија 2

Pin It on Pinterest

Share This