Izaberite stranicu

Издавачка кућа “Агапе” представљена је Баранима у петак у сали Дворца Краља Николе. Промоцију су организовали Епархија будимљанско-никшићка, Матица српска-Друштво чланова у Црној Гори и НВО Српско културно друштво “Слово љубве” из Бара.

О својим ђелима говорили су аутори – Александра Нинковић Ташић, Арно Гујон и Александар Гајшек.

“Њих троје су једна посебна дружина. Они Јеванђеље свједоче својим ријечима, дјелима и што је најважније својим животима. Они су мала црква на свој начин. Удружили су се на Јеванђељу, а потом и у издаваштву”, казао је отац Јован Пламенац, поздрављајући присутне у име организатора.

Говорећи о настанку ТВ емисије “Агапе” и истоимене издавачке куће, аутор и водитељ Александар Гајшек истакао је да је пресудни моменат било његово познанство са академиком Владетом Јеротићем. “Ријеч академика Владете Јеротића била ми је, да вам признам, много ближа него теолошки списи које сам покушавао да читам. Допао ми се зато што је те високе мудрости, те компликоване вокабуларе, преводио у једноставне ријечи, чак и у народне изразе и умотворине које посебно цијени и воли”, казао је Гајшек.

Након десетогодишњег рада и бројних интервјуа са значајним личностима настала је књига ”Агапе антологија”: “Изабрали смо ,по нашем мишљењу дванаест антологијских разговора. Први интервју, који отвара књигу, разговор је са патријархом Павлом. Ту су неке анегдоте које су заиста мудрости за сва времена“. Поред детаља интервјуа са патријархом Павлом, Гајшек је испричао и занимљиве анегдоте из живота Јелене Генчић, првог тренера тенисера Новака Ђоковића: “Од првог сусрета са Јеленом Генчић, ја сам схватио да се ради о једној вансеријској личности, и да су у једном тренутку два тако велика духа морала да се споје, и да се у тој синергији до неслућених размјера развије Новаков дар. То је нешто што је драгоцјено и управо су то матрица и путоказ и за наше животе“.

О својој књизи “Сви путеви воде ка Србији” говорио је француски хуманитарац Арно Гујон, оснивач организације “Солидарност за Косово”. На пут ка Србији га је, како је казао, “подстакла жеља да сазна истину, јер он искрено вјерује у њу и није се мирио са сликом коју су му нудили медији на западу”.

“Драго ми је што ме је животни пут довео до вас, овђе у Бар. Мислим да ми је то било предодређено рођењем. Ко би рекао да ћу једног дана, ја – Француз, рођен у Француској од француских родитеља, без стварних и реалних веза са Србијом, са Србима, Косовом и Метохијом, Црном Гором, бити једнога дана овђе у овој велелепној сали и говорити о свом четрнаестогодишњем хуманитарном ангажману за Србе на Косову и Метохији и то још на српском језику. Али, живот је чудо. А ко не вјерује у чуда, чудо му се никада неће ни догодити”, казао је Гујон.

Биланс помоћи коју је хуманитарна организација на чијем је челу доставила Косову и Метохији током протеклих 14 година су 43 конвоја хуманитарне помоћи чија вриједност прелази 3,5 милиона еура. У сарадњи са Епархијом рашко-призренском такође реализују бројне пројекте у области школства (реновирали су 31 школу) здравства, пољопривреде, сточарства итд. “Укупна вриједност свих наших улагања у све те пројекте прелази два милиона еура, што може да звучи мало и много уједно. Мало зато што знамо да државе, ЕУ или друге велике институције могу за трен ока да дају толики новац за било који пројекат. Али за нас скупити новац за све те пројекте је огроман труд и огромна дарежљивост свих наших донатора, зато што ми не зависимо ни од једне институције, већ искључиво од наших донатора, а то су обични грађани, француске породице који желе на тај начин да покажу своју солидарност према Србима на Косову и Метохији”, казао је Гујон.

Људи му се често захваљују за сву помоћ коју су им пружили, међутим, каже да он њима захваљује јер су успјели да промијене његов живот. “Порука коју сам желио да пошаљем кроз књигу је да будућност зависи од нас самих. Иако не можемо у потпуности да утичемо на њу, да је промијенимо, можемо свакако мало ту и тамо да утичемо да буде онако како бисмо ми жељели. Да никад не треба очајавати и да ће сваки позитиван чин кад тад ће имати свој ефекат”, казао је Гујон и додао како се нада да ће његова књига помоћи читаоцима да препознају своје мале кораке којима мијењају себе и свијет.

О “Аутобиографији Николе Тесле и Михаила Пупина” говорила је ауторка Александра Нинковић Ташић. Њен мотив да јавно говори о повезаности Пупина и Тесле је како је рекла, научна истина и потреба да јавност престане да се бави гласинама које руше углед двојице свјетских научника.

“Пупин је током читавог живота од свог богатства давао и даривао двије трећине помоћи Србији, а трећину Црној Гори. Све што је часним научним радом стекао, оставио је нашем народу. Ми смо таквог јунака заборавили и његово добро и велико ђело. Такође, ‘посвађали’ смо га без икаквих аргумената са Николом Теслом. А Теслу смо читавог изокренули те нигђе не стоје његове најживотније изјаве”, казала је Нинковић.

Анализом више од 1.500 чланака и докумената, током седам година рада на књизи, она је дошла до закључка да су двојица српских великана више сарађивали него што су се свађали, те да су били тијесно повезани, како својим односом према мајкама, које су им биле велики узор, тако и традицијом, посвећеношћу науци и жељом да успоставе глобални мир на планети.

У музичком дијелу програма наступили су млади виолинисти Сара Ковачевић и Вук Мастиловић.

Извор: http://barinfo.me

Pin It on Pinterest

Share This