Izaberite stranicu

У Гораждевцу српском селу надомак Пећи, јуче је свечано прослављен Свети пророк Јеремија, сеоска слава а ОШ „Јанко Јовићевић“ обележила је уједно и сто двадесет година постојања.

Свету литургије у Храму Рођења Пресвете Богородице служио је отац Сава, игуман Високих Дечана уз саслужење оца Михајла, игумана Светих Архангела код Призрена, оца Петра, оца Никола и оца Ненада, пароха гораждевачког

Свети пророк Јеремија је небески заштитник Гораждевца и тог дана се традиционално организује литија кроз село.

Након Литургије из порте Цркве кренула је свечана литија предвођена свештеницима и верним народом .

Литија с прво зауставила код Цркве-брвнаре на Гораждевачком гробљу.

У Цркви посвећеној Светом Јеремији , једној од најстаријих српских цркава-брвнара која је подигнута још у 16. веку, обављено је благосиљање воде и славског колача.

Онда је литија настављена ношењем крста око и кроз село. На крају литија се завршила у центру села где су се деца и омладина, сходно обичајима и традицији, прскала водом.

По завршетку литије и обичаја који се уз њу негују у овом некада и сада навећем српском селу у Метохији, домаћини и гости су се окупили око славске трпезе коју је припремио овогодишњи домаћин славе Основна школа „Јанко Јовићевић“ у Гораждевцу. 

Јеремидан традиционално окупи велики број некадашњих и садашњих житеља села и њихових гостију који за ову прилику дођу из свих крајева Србије. 


Радован Крстовић

Извор: Метохија инфо/Гораждевац

Pin It on Pinterest

Share This