Izaberite stranicu

Трибина под називом „Свједочење истине“, на којој су представљене књиге објављене у издавачкој кући „Агапе“, одржана је пред бројном публиком у Књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у Подгорици. На промоцији су учествовали Александра Нинковић Ташић, Арно Гујон и Александар Гајшек.

Скуп је поздравила проф. др Јелица Стојановић, која је представила учеснике трибине.

– Црна Гора је најдубљим и најсуштинскијим памћењем косовски збјег. То народно предање, народни ген, излио је Његош у својим стиховима: „Што утече испод сабље турске, што на вјеру праву не похули, што се не шће у ланце везати, то се збјежа у ове планине…“. Управо Арно Гујон живи завјетом слободе и испуњава косовски завјет – казала је  Јелица Стојановић и Гујону уручила поклон – Његошев „Горски вијенац“.

Издаваштво ИК „Агапе“ представио је Александар Гајшек аутор серијала „Агапе“.

-Издавачка кућа „Агапе“ основана је прије пет година. Антологијски избор за наша издања намеће се сам од себе, када имате разговоре са људима попут патријарха Павла, Емира Кустурица или изузетно емотиван разговор са Јеленом Генчић. Ту се, просто, десила магија великих духова. У трећем дијелу „Агапе“ антологија сакупили смо приче од Гилгамеша до Кафке и трудили смо се да видимо зашто су та дјела остала за вјечност. Четврти дио „Агапе“ је одштампан искључиво захваљујући академику Владети Јеротићу који је уједно и најзаслужнији човјек серијала „Агапе“- појаснио је Александар Гајшек.

Познати хуманитарац Арно Гујон представио је своју књигу „Сви моји путеви воде ка Србији“.

-Драго ми је што сам у Црној Гори, у Српској Спарти. Драго ми је што ме је живот дове овдје. Мој отац и мој дјед сносе дио одговорности за мој животни пут јер су ми тако много причали о Србији. Медији на западу су били пристрасни и приказивана је црно-бијела слика у којој су Срби били лоши момци. На дешавања на Косову гледали смо из сасвим другог угла. Ми смо и организовали хуманитарну организацију како би нашу тугу и бијес претворили у нешто друго, у акцију, у помоћ – казао је, између осталог Гујон и додао да се труди да у Француској објасни какав је уствари живот Срба на Косову и Метохији.

-Ми не пружамо само помоћ већ и моралну подршку. Свака наша ријеч њима много значи. Ако ја нијесам успио да промијеним њихове животе, они су промијенили мој. И на томе им хвала. А, ова књига говори баш о томе, како сам временом постао ваш, а ви дио мене – закључио је Гујон.

Александра Нинковић Ташић говорила је о издањима која се тичу Михаила Пупина и Николе Тесле.

-Не могу да вам опишем колико су величанствени Пупинови патенти. Када их добро погледате, калемови вам се чине као само један мали бисер у дугачкој ниски. Он је прикривен. Прикривен је Милутин Миланковић. Пупин и Тесла су ван разума и докумената посвађани и због тога су у једној књизи и због тога се њихове аутобиографије ослањају једна на другу – казала је Александра Нинковић Ташић.

Гајшек је прочитао и пар фрагмената из књиге Александре Нинковић Ташић.

Организатори трибине „Свједочење истине“ су Духовни центар преподобног Исаије од Оногошта, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори из Подгорице, као и „Слово љубве“ из Бара.

Скуп је пјесмом уљепшала Бранка Зечевић.

А.Ћ.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This