Izaberite stranicu

Празник Светог Василија Острошког Чудотворца свечано је и молитвено прослављен у селу Обзовица код Цетиња.

Свету литургију у Храму Светог Василија у суботу, 12. маја служио је протојереј Арсеније Радовић, професор Богословије Светог Петра Цетињског.

Чтецирали су професор Цетињске богословије г. Аполон Мишченко и г. Раде Тамбурић из Будве.

На служби Божијој сабрало се и причестило мноштво вјерника из Обзовице, Цетиња, Будве, као и браћа и сестре из Русије.

По завршетку Литургије освештан је и пререзан славски колач, а отац Арсеније је свима честитао празник и храмовну славу.

Подсјетивши на живот и подвиге Светог Василија протојереј Арсеније је казао да нам је Господ Исус Христос дао Цркву да се у њој молимо и Њега призивамо и да нам је дао свеце Божије да се са њима заједнички клањамо Њему вјечноме и да Га прослављамо.

-Нека би нас овај угодник Божији својим молитвама пред престолом Божијим поменуо, заштитио и подарио свега оног истинског и доброг што је сваком човјеку потребно. Да овој земаљској стихији не робујемо земаљским страстима него да гледамо као дјеца Божија према Ономе који је једини свет.  Нека би нас Свети Василије Острошки, понос и дика Црне Горе, светитељ који нас непрекидно подиже, укрепљује и у нашој немоћи снагу дарује, благословио у све дане наших живота, рекао је отац Арсеније и након тога уз молитву за покој душа прелио вином гробове предака присутних мјештана.

Гостопримни домаћини из села Обзовица припремили су и пригодно послужење за све који су дошли да саборно прославе празник Светог Василија Острошког Чудотворца.

Отац Арсеније Радовић је потом обишао и цркву Светог Јована Крститеља у Грађанима, гдје је на гробљу одслужио четрдесетодневни помен упокојеној Илинки и посјетио кућу њеног сина проф. др Цветка Црнојевића.

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This