Izaberite stranicu

У препуној крипти Храма Светог Саве у Београду у петак, 4. маја премијерно је приказан филм режисера Радисава Јеврића „Тихи кутак Христов“ о Св. Мардарију Љешанском и Свеамериканском.

О  филму „Тихи кутак Христов“ и Св. Мардарију Љешанском и Свеамериканском, након пројекције бесједио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, по чијем благослову је и снимљен филм у продукцији манастира Острог.

Окупљенима се обратио и свештеник Жарко Ускоковић братанац Светог Мардарија.

На премијери је по први пут представљена и пјесма ,,Св. Мардарије Свеправославни” коју је отпјевала мр Љиљана Поповић, аутор текста.

Извршни продуцент и дистрибутер је Делиус филм, а сценарио и режију потписује Радисав Јеврић.

Ово играно-документарно остварење је прича о Светом Мардарију Либертвилском, првом српском епископу на тлу Америке и његовом путу из родних Корната надомак Подгорице, одакле је кренуо још као дјечак,  до далеког Либертвила. Филм је снимљен поводом представљања његових светих моштију након 82 године од његовог упокојења.

Светска премијера филма била је 16. јула 2017. у Либертвилу (Чикаго) на свечаној канонизацији. Филм је приказан на Православном фестивалу у Краснодару и Сретењском православном фестивалу у Подмосковљу на коме је награђен.

Носиоци главних улога су Радивоје Раша Буквић (владика Мардарије), пок.Небојша Глоговац (отац Жика), Кристина Стевовић (мајка Ивона), Лазар Шћекић, Вук Бундало, Слобода Мићаловић и Симо Требјешанин. Директор фотографије је Миодраг Миша Јелић а музику потписују Матеа Прљевић и Елена Караиндроу.

Pin It on Pinterest

Share This