Izaberite stranicu

Манифестација „Дани Светог Василија Острошког“, коју традиционално организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Никшић, почиње у понедјељак 7. маја.

Тим поводом је, у петак 4. маја 2018. у Никшићу, одржана конференција за новинаре на којој су представници медија упознати са садржајем овогодишње манифестације у којој ће учествовати бројни гости и бити уприличен богат програм.

Ђакон др Никола Маројевић је најавио да „Дани Светог Василија Острошког 2018“ почињу, у понедјељак 7. маја, концертом дјечјег хора Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора, који ће се одржати у Саборном храму у 20 часова. У уторак, 8. маја је промоција епархијског часописа „Свевиђе“, у Словенском културном центру у 20 часова, а у сриједу 9. маја, у Парохијском дому, са почетком у 20 часова, представљање књиге „Духовна поетика оца Лазара Острошког“, чији је аутор мати Јелена, игуманија манастира Ћелија Пиперска.

„Књиге ИК „Агапе“ биће промовисане, у четвртак 10. маја, у Парохијском дому у 18 часова. Говориће: Арно Гујон, Александра Нинковић Тасић и Александар Гајшек. Истог дана у 19 и 30, у никшићком Саборном храму, биће уприличен свечани дочек и доксологија Митрополиту бориспољском и броварском Г. Антонију Украјинске православне Цркве Московског патријархата. Након тога, јубиларни концерт поводом 25 година од оснивања, одржаће хор Светог новомученика Станка“, навео је о. Никола.

У петак, 11 маја, уочи празника Светог Василија Острошког, у Саборном храму свечано празнично бденије у 18 часова служиће Митрополит бориспољски и броварски Антоније и Преосвећени Епископ Јоаникије. Књижевна награда „Извиискра Његошева“ биће уручена овогодишњем добитнику, пјеснику Ранку Јововићу, на свечаности организованој у Парохијском дому у 20 часова.

У суботу 12. маја, на дан празника, свечана Света Литургија служиће се у Саборном храму у 9 часова, а традиционална Световасилијевска литија, којом ће, у молитвеном ходу кроз Никшић, началствовати више Архијереја, почеће у 18 часова. „Дани Светог Василија Острошког 2018“ завршиће се Светом Архијерејском Литургијом, коју ће у Пивском манастиру служити уважени гост Митрополит бориспољски броварски Г. Антоније и надлежни Архијереј Владика Јоаникије.

О додјели награде „Извиискра Његошева“ говорио је књижевник Милутин Мићовић, члан жирија, подсјетивши да су ово значајно књижевно признање 2008. основали Епархија будимљанско-никшићка и Компанија Мона из Београда. Награда се додјељује сваке друге године, а, по ријечима Мићовића, добијају је, најбољи ствараоци, обиљежени националним његошевским знаком.

„Њен овогодишњи лауреат је пјесник из Црне Горе Ранко Јововић. Пјеснику ће награду, 11. маја у Парохијском дому, уручити Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који ће и говорити о Јововићевом пјесништву. Том приликом о његовом стваралаштву говориће и проф. др Јован Делић, предсједник жирија, Иван Негришорац, предсједник Матице српске“, рекао је Мићовић.

Наводећи да су досадашњи добитници „Извиискре Његошеве“ значајни српски ствараоци: Миодраг Павловић, Рајко Петров Ного, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, Милован Данојлић и Љубомир Симовић, Мићовић је закључио:

„Дани Светог Василија“ имају културну и духовну димензију, обиљежену и означену Његошем и Светим Василијем. Они држе вертикалу, живот, људе и нас савременике у овим чудним противречностима у Црној Гори и дан данас“.

Ратко Кривокапић, предсједник ЦО Никшић,  је подсјетио да се манифестација „Дани Светог Василија Острошког“ одржава од 2000. године, а Световасилијевска литија почела је 1996. године.

„Свети Василије је духовни покровитељ и заштитник Никшића, слава града и нашег Саборног храма. Колико је само труда и љубави уложио, гријао хладну острошку пештеру молитвом и љубављу према Богу и Господ га је удостојио, дао му дар чудотворства и прозорљивости. Постао је равноапостолни, јер је он један од најближих Господу и Господ обитава у Острогу“, казао је Кривокапић, позивајући све људе добре воље да учествују у прослављању Светог Василија Острошког Чудотворца, најприје у празничној Литургији у манастиру Острогу и никшићком Саборном храму, а потом и у величанственој Литији, молитвеном ходу у којем у највећем складу, миру и хармонији, сваке године, учествује на десетине хиљада људи.

Извор: Епархија будимљанско-никшића

Pin It on Pinterest

Share This