Izaberite stranicu

У крипти Храма Светог Саве у Београду, вечерас у 20,30 часова биће премијерно приказан филм режисера Радисава Јеврића „Тихи кутак Христов“ о Св. Мардарију Љешанском и Свеамериканском.

О филму ће бесједити АЕМ др Амфилохије Радовић, по чијем благослову је и снимљен филм у продукцији манастира Острог. Такође, по први пут биће представљена и пјесма ,,Св.Мардарије Свеправославни” коју ће отпјевати вокал Љиљана Поповић која је и аутор текста.

Извршни продуцент и дистрибутер је Делиус филм, а сценарио и режију потписује Радисав Јеврић. Ово играно-документарно остварење је о Светом Мардарију Либертвилском, првом српском епископу на тлу Америке и његовом путу из родног Корнета надомак Подгорице, одакле је кренуо још као дјечак, до далеког Либертвила. Филм је снимљен поводом представљања његових светих моштију након 82 године од његовог упокојења.
– Идеја овог пројекта је да филм „Тихи кутак Христов“ буде савремено Житије светитеља, како би васколики српски народ сазнао о животу Ивана Ускоковића, монаха Мардарија, данас Светитеља признатог од стране Српске, Руске и Молдавске православне цркве – каже извршни продуцент Ивана Костић из „Делиус филма“.

Светска премијера филма била је 16. јула 2017. у Либертвилу (Чикаго) на свечаној канонизацији. Филм је приказан на Православном фестивалу у Краснодару и Сретењском православном фестивалу у Подмосковљу на коме је награђен. Вечерас ће бити одржана и српска премијера, 4. маја, у крипти Храма Светог Саве у 20,30 часова. Улаз је слободан.

У главним улогама су Радивоје Раша Буквић (владика Мардарије), пок.Небојша Глоговац (отац Жика), Кристина Стевовић (мајка Ивона), Лазар Шћекић, Вук Бундало, Слобода Мићаловић и Симо Требјешанин. Директор фотографије је Миодраг Миша Јелић.  Музику за филм урадили су Матеа Прљевић и Елена Караиндроу.

СВЕТИ МАРДАРИЈЕ ЉЕШАНСКИ И СВЕАМЕРИКАНСКИ 
Мардарије Ускоковић новоканонизовани српски светитељ (световно Иван Ускоковић; Корнет, Књажевина Црна Гора, 22. децембар1889 — Ен Арбор, САД, 12. децембар 1935) био је први владика америчко-канадски.
Животопис
Рођен је у подгоричком селу Корнет у Љешанској нахији од оца Петра и мајке Јеле. Она је била из познате куће Божовића. Отац му је био уважени начелник Љешанске области и племенски капетан. На крштењу у сеоској цркви св. Ђорђа је добио име Иван. Пошто је био из знамените породице, послан је на школовање. Основну школу је похађао у Ријеци Црнојевића а средњу школу (гимназију) на Цетињу. Рано је осјетио позив ка монашком животу. Са једанаест година је тражио од црногорског митрополита Митрофана Бана да га замонаши. Како за то није добио благослов одлази у Београд на даље школовање. У Котору се укрцао на брод за Ријеку одакле је возом стигао до Београда.
Митрополит Србије Димитрије му је услишио молбу да се замонаши. Пјешице одлази у Студеницу 1905. године гдје је замонашен 19. марта 1906. године. У Студеници је боравио годину и по дана, након чега се због даљег школовања упутио у Москву. Сљедећих дванаест година проводи у Русији. Првих осам мјесеци проводи у Српском подворју у Москви. Постаје познат у високим друштвеним круговима. У септембру 1907. је наставио школовање у Богословској школи у Житомиру у западној Украјини. Тада је имао 17 година. Након двије школске године, на своју молбу 1908. одлази у Кишњевску духовну семинарију у главном граду Молдавије. 1908. постаје јеромонах а чин синђела је добио 1912. године. Семинарију завршава 1912. године са најбољим оцјенама.

СВ.МАРДАРИЈЕ СВЕПРАВОСЛАВНИ
Аутор текста: мр Љиљана Поповић

Којим словом твоју душу чисту,
да опише рука оног што те моли,
да светлост нам дарујеш ону исту,
што тебе је водила кроз радости и боли?
Којом бојом твоју чисту душу,
да наслика рука у ноћима без сна,
да кроз ово трње и тмушу,
молитвом теби устанемо с дна?
Рођен да би сјајна звезда био,
да пространства обасјаш далека,
Мардарије Речју живом све си појио,
прославио Христа од сада па до века.
Од Љешанског села, до градова силних,
стазама светским, а корацима неба,
увек код ближњих и невољних,
утехом потребнијом од хлеба.
Младост си своју Христу даровао,
градитељу Цркве Љубави Божије,
Реч Његову васељеном пронео,
молитвом срушио замке вражије.
Рођен да би сјајна звезда био,
да кроз тебе нас зора нова чека,
Мардарије свети свеправославни,
радуј се од сада па до века!

ТИХИ КУТАК ХРИСТОВ (трејлер):

Pin It on Pinterest

Share This