Izaberite stranicu

Литија  је одржана ових дана у Јекатеринбургу у част 100-годишњице доласка царског мученика Николаја II и његове породице из егзила у Тоболску. Више од 1500 људи учествовало је у литији полазећи  меморијалног крста близу станице Шарташ при Цркви на Крви.

Литију су предводили архијереји Митрополије јекатеринбуршке: митрополит јекатеринбуршко-веркотуски Кирил, епископ каменско-алапаевски Методије, епископ средњоуралски Евгеније, и епископ серовско-краснотуријански Алексије. Придружили су се многи монаси, свештенство, козаци и чланови епархијског покрета „Веруј. Делуј!“, студенти Богословије у Јекатеринбургу, милосрдне сестре и волонтери и чланови разних епархијских фондација и клубова,  парохијани и гости Епархије.

Верници су почели литију код меморијалног крста и камена темељца будуће цркве Валамске иконе Мајке Божје, која ће бити близу железничке станице Старташ. Валамска икона је једна од три чудотворне иконе пројављене током владавине цара Николаја. Литија је водила улицама Јекатеринбурга, и заустављала се код цркава Портартурске иконе Пресвете Богородице и иконе Пресвете Богородице Владарке.

Црква иконе Портартуске саграђена је на месту где су први пут изашли из воза царски мученици Николај, царица Александра и њихова ћерка Велика војвоткиња Марија априла 2018. године у Јекатеринбургу. Остала деца су доведена у град крајем маја месеца.

Пуно верника је учествовало у литији.

Извор: Епархија јекатеринбуршка (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This