Select Page

Због све већег сиромаштва грађана на подручју општине ускоро ће бити отворена Народна кухиња, каже Ранко Дамјановић, предсједник Црквене општине Бијело Поље. Дамјановић наглашава да и сада има људи који могу и знају да помажу, те да се нада да ће народна кухиња за два мјесеца почети са радом.

Ми који имамо и можемо треба да помогнемо и одвојимо од свог иметка и помажемо онима који немају. Посебно хвала митрополиту Амфилохију, који увијак помаже сиротињи и онима који су у муци и невољи. Надам се да ће тако бити и даље иако знамо да је пуно невољника широм Црне Горе. Отворићемо Народну кухињу и већ смо предузели кораке да се та идеја преточи у стварност. Надам се да ћемо најдуже у року од два мјесеца имати народну кухињу -истакао је Дамјановић и додао да се сви заједно морамо потрудити да те гладне нахранимо, да имају макар један оброк дневно и некако саставе крај с крајем.

И протојереј-ставрофор Дарко Пејић, старјешина Петрове цркве, изражава неопходност отварања народне кухиње, истичући да се на тај начин највише помаже ономе ко је у невољи и коме је помоћ најнеопходнија.
Општински социјални савјет на једној од претходних сједница разматрао је лош животни стандард доброг дијела становника Бијелог Поља и указао да треба све урадити да се он побољша и помогне најрањивијим групама. Предложено је да се преко Црвеног крста, за оне којима је помоћ најнеопходнија, пласирају сви вишкови прехрамбених и артикала широке потрошње.

Такође, предлажемо да се дио ванредних финансијских прихода правних и физичких лица који су се усмјеравали за разне видове промоција, усмјери за помоћ лицима у стању социјалне потребе а која нијесу у стању да зарадом или на други начин задовоље најосновније егзистенцијалне потребе (спонзорства умјесто даћа и слично), и да се за таква лица изучи могућност организовања народне кухиње и банке хране, али и да се оствари већа координација између давалаца материјално финансијских средстава за ове намјене с циљем што правичније распођеле средстава која се издвајају по овим основама наведено је саопштењу Социјалног савјета Општине Бијело Поље.

Ипак, народна кухиња и поред ове, али и инициЈативе невладиног сектора и појединих политичких партија није заживјела.

Подсјећамо да су једно вријеме у организацији Мреже младих Покрета за промјене у Тршовој улици биле постављене „куке доброте на којима су грађани остављали храну и чисту одјећу онима којима је то било најпотребније. Из бјелопољског одбора Покрета за промјене тада је саопштено да су постављањем „кука доборте жељели да помогну сиромашним грађанима. Ипак, ни та акција није дуго трајала јер су куке оштећене и сад их нема.

Независни одборник Радомир Јокић каже да сви показатељи говоре да се држава налази у зони сиромашгва а грађани у недостатку основних услова за живот напуштају своја огњишта и одлазе у потрази за новим радним мјестима и бољим животом.

На подручју општине Бијело Поље има пуно оних који живе испод зоне сиромаштва јер знам колико нам се суграђана који живе у тешкој животној ситуацији обраћа за помоћ. Прије свега у тешкој ситуацији је већина пензионера, односно они припадници трећег доба чија су примања испод сваког просјека у Црној Гори и од којих не могу чак ни покрити трошкове куповине неопходних лијекова. Стога се мора хитно реаговати како би се помогло онима који су у тешкој животној ситуацији и који буквално немају ни за један пристојан оброк истакао је Јокић.

М.Н.

Иницијатива за покретање петиције

Млади Бјелопољци све више подржавају иницијативу за покретање петиције за отварање народне кухиње гдје би локална управа уз помоћ спонзора дијелила бесплатан оброк за она лица која су у стању потребе. Грађани сматрају и да због сиромаштва млади Бјелопољци напуштају родни град и одлазе у свијет тражећи боље мјесто за живот, те да и званични подаци потврђују да је Бијело Поље међу водећим градовима када је ријеч о исељавању становништва.

Извор: Дневне новине „Дан“

Pin It on Pinterest

Share This