Izaberite stranicu

Заједничким концертом плесне групе „Руска страна“ и КСЦ „Диано“ у суботу, 14. априла завршени су „Дани руске културе“ у Херцег Новом током којих је разноврсним програмима промовисана руска култура, духовност, традиција и умјетност.

У препуној сали Дворане „Парк“ публика је бурним аплаузима испратила наступе Народног плесног ансамбла „ Руска страна“ из Москве, који је основан 1946. године, а ово име носи од 1976. године у част једне од најбољих кореографских поставки оснивача ансамбла Галине Полотникове.

Руске плесачице су одушевиле публику грациозношћу, савршенством покрета и раскошним костимима, изводећи седам етно и савремених кореографија, укључујући и српске народне игре.

Лепезу наших народних игара кроз осам кореографија представили су чланови балетског студија „Диано“ а концерт је завршен заједничким наступом чланова обје плесне групе..

Светлана Галанцова, кореограф руског асамбла, захвалила се на гостопримству и истакла да јој је драго што су њене колегинице заједно са њом представиле дио њихових игара. Изразила је и наду да су на тај начин барем мало приближиле богатство и љепоту традиционалног плеса и пјесме руског народа.

Након тога је у знак пријатељства и плодне сарадње Антонији Ђуровић-Новоселац, директорици „Диана“, уручила поклон шпиц балетанке за играчице.

Захваљујући на поклону, Ђуровић-Новоселац је изразила наду да ће и даље успјешно сарађивати на културном плану, те проширити сарадњу. И она је даровала гошће.

Након концерта дружење је настављено у Градској кафани, гдје је приређено „Гастро вече“ руске националне кухиње и гдје су наступали црквени хор „Свети Василије Острошки“ и клапа „Кастел Нуово“.

У суботу у организацији Полино Спора одржан је и Васкршњи турнир у малом фудбалу. Учестовало је 10 екипа, а побједник је екипа Саборног храма из Подгорице.

Манифестацију „Дани руске духовност и културе“, која се од 7. априла одржавала у Херцег Новом, организовали су Туристичка организација уз подршку Општине Херцег Нови, у сарадњи са Црквеном општином Топла Херцег Нови и градским установама културе.

 

Извор: Дан и Радио Херцег Нови

Фото: Татјана Витомировић

 

Pin It on Pinterest

Share This