Select Page

У организацији Фонда јединства православних народа из Москве и Калушке Митрополије Руске Православне Цркве, у граду Калуги (Руска Федерација) у периоду од 21. до 24. марта ове године одржана је међународна Конференција на тему: „Једнакост и праведност као основа стабилности у свијету – хришћански поглед“.

Свечаном отварању конференције присуствовао је и губернатор Калушке области г.А.Д.Артамонов, који се присутнима обратио ријечима добродошлице. Током церемоније отварања, у име Руске Православне Цркве, све присутне су поздравили Митрополит Калушки и Боровски г. Климент а након њега предсједник Фонда јединства православних народа из Москве – проф. др Валериј Алексејев.

Током наредна два дана, за вријеме трајања засиједања конференције, учешће у раду су узели делегати из тридесетшест земаља Европе, Блиског истока и Африке.

Осим Митрополита Климента, архиепископа Песоченског Максимилијана, епископа Серафима (РПЦ), у раду конференције су учествовали високи представници Александријске, Пољске и Чехословачке православне Цркве.

На позив организатора на конференцији су учествовали мр Славко Крстајић – директор поклоничке агенције Митрополије црногорско-приморске „Одигитрија“, доц. др Будимир Алексић – професор Цетињске богословије и посланик у Скупштини Црне Горе као и др Страхиња Булајић – посланик у Скупштини Црне Горе.

У својим излагањима учесници конференције из Црне Горе су апострофирали чињеницу да у данашњем свијету влада нестабилност, управо због тога што у међународним односима нема праведности и једнакости, указујући при том на бројне примјере неправде и неједнаких стандарда које намећу земље НАТО пакта предвођене САД, посебно истичући стварање лажне државе косовских Арбанаса на простору косовскометохијског дијела Србије.

Поменуто је и да се политика силе грубо мијеша не само у међудржавне већ и у међуцрквене односе и доводи до нарушавања јединства једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве Христове. Као примјер су наведене одлуке Синода Бугарске патријаршије, децембра 2017. год. – да се формира заједничка комисија са Македонском расколничком црквом како би размотрили могућност да се Бугарска православна Црква прихвати од стране Македонаца као „мајка црква“ МПЦ.

Конференција је завршила свој рад 23. марта, послије чега је одржана прес конференција, на којој је присуствовао велики број новинара из цијеле Русије. О закључцима Конференције направљен је и коминике, у коме се, између осталог, говори о свим оним проблемима и питањима која су постављана на конференцији, а која се тичу једнакости и праведности као основе стабилности у свијету, посматрано из хришћанске перспективе.

Домаћини су за све учеснике конференције организовали поклоничке посјете Св.Тихоновском манастиру као и Оптини пустињи.

На свечаном пријему, који је за учеснике конференције уприличио Фонд јединства православних народа, руководство Фонда срдачно се захвалило губернатору Калушке области, Митрополији Калушкој и Боровској и граду домаћину за успјешно органзовану Конференцију и угодан боравак.

С.Крстајић је у име Његовог Високопреосвештенства митрополита Амфилохија уручио позиве Митрополиту Калужском и Боровском Клименту, његовом викару -епископу Серафиму, Архиепископу Песоченском г. Максимилијану, као и Митрополиту Александријске Цркве г. Серафиму (Кикотису), за молитвено учешће на освештавању споменика царској породици Романов маја 2018. године у Подгорици, што су они са благодарношћу прихватили.

С.К.

Pin It on Pinterest

Share This