Izaberite stranicu

Прве суботе Часнога Поста, када Црква Христа Бога Живога прославља спомен на великомученичко страдање Ђорђа Кратовца, Светитеља Власија и Светог Теодора Комоговинског – служена је Света Литургија у храму Св. Ђорђа, под Горицом у Подгорици.

Евхаристијским Сабрањем началствовао је старешина овог Светог храма, доц.др. Велибор Џомић, Архијерејски намесник подгоричко-колашински. Саслуживали су му браћа свештенослужитељи: протојереји – ставрофори Милета Кљајевић и  Драган Станишић, професор цетињске Богословије.

За певницом одговарали су појци храма Светог Ђорђа.

Осветивши Свете Дарове принесене Христу Богу,  верни Његови присајединили су се са Телом и Крвљу Господњом.

Ова субота у првој недељи Часнога Поста, посвећена је Светом Теодору Тирону. Тога дана у домовима кува се пшенично жито, чиме се слави успомена на један догађај из првих векова хришћанства.

Наиме, у време, римског цара Јулијана Апостате 362.г., када је било гоњење хришћана, стигла је наредба са царског двора да се све намирнице по цариградским пијацама и радњама попрскају крвљу од жртвених животиња – како би се хришћани оскрнавили и не би могли да се причесте. Међутим, војник на двору цара римског, Теодор, јавио је цариградском архиепископу Евдоксију да хришћани Цариграда не купују ништа од намирница него да у својим домовима те недеље кувају пшенично жито и мешају са медом и то узимају уместо хране; што су они и урадили и тако се причестили на Недељу православља.

Као успомену на овај догађај, домаћице у својим домовима припремају пшенично жито и служе своје укућане и госте који тога дана дођу у кућу.

 

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This