Izaberite stranicu

У Београду је, на празник Света Три Јерарха промовисано руско издање књиге „Љетопис новог косовског распећа“, митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Ријеч је о дневничким записима у четири књиге митрополита Амфилохија из Метохије из 1999. године, након Кумановског споразума којим је окончана тромјесечна војна агресија НАТО пакта на СР Југославију, као и о његовим текстовима, есејима и интервјуима о Косову и Метохији до 2004. године.

Подгорички свештеник Велибор Џомић рекао је да дневници митрополита Амфилохија представљају наставак вишевјековне хронике страдања Срба на Космету, да су у њој побројана имена већине српских новомученика, забиљежено и чојство и нечојство, сурова истина о албанским злочинима и лицемјерје међународне заједнице.

Митрополит Амфилохије је, обраћајући се присутнима, рекао да Косово и Метохија постаје мјесто гдје се провјерава судбина, „не само Срба и браће Албанаца, него и модерног свијета, Европе и Америке“, те навео да су видљиви увијек исти актери.

„Увјерен сам да је цар Лазар био и биће побједник“, нагласио је митрополит Амфилохије.

Он је захвалио Руском дому, гдје је његова књига вечерас промовисана, наводећи да су Руси и Русија увијек бранили Косово и Метохију, при чему је поменуо и руског конзула Шчербина, који је, како је рекао, у турско вријеме убијен на скоро истом мјесту као и лидер Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливер Ивановић.

Митрополит Амфилохије је рекао да је и руски цар Николај Други настрадао јер је устао у заштиту тадашње Србије и Црне Горе, а да су касније нацифашисти послали Лењина да потопи царску Русију, против које наставља да се води нацифашистичка и наполеоновска политика.

Према његовим ријечима, они који су некада бомбардовали Србе бомбардовали су их и сада, те угрожавају достојанство и својих држава Америке и Европе, настављајући безумну нечовјечну политику, што се посебно одразило на Косову и Метохији.

„Посебно мјесто заузимају они који представљају Црну Гору. То није Црна Гора, него непостојећа држава. Показало се да је 85 одсто Црногораца било против признања Косова. Тражим опроштај од браће Руса за несрећу која је снашла Црну Гору да уводи санкције Русији без стида и срама“, рекао је митрополит Амфилохије.

Говорећи о недавном апелу за заштиту Косова и Метохије који је потписао заједно са још сто српских интелектуалаца и јавних личности, митрополит Амфилохије је навео да апел није написан ни против кога, већ за спас српског народа и за спас и за памћење Косова и Метохије.

„Нажалост, данас су Срби тамо препуштени“, каже митрополит Амфилохије.

О књизи је говорио и новинар из Америке Срђа Трифковић, који је навео да је то безвремено свједочанство и хроника крвавих догађаја, стварних у времену, те и да Срба једва има у траговима, како на Космету, тако и у Хрватској и Федерацији БиХ.

Новинар са Космета Живојин Ракочевић рекао је да су ово књиге које никоме нису заборавиле добро, али ни прећутале зло, ни Албанцима, ни Србима, нити странцима.

Академик Матија Бећковић рецитовао је своје три пјесме „Косово поље“, „Лазар“ и „Амфилохије“.

Промоцију књиге организовала је издавачко-информативна установа Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ у сарадњи са Руским домом.

Предговор за руско издање написали су бивши руски амбасадор у Београду Александар Конузин и руски академик и историчар Јелена Гускова.

Књига митрополита Амфилохија „Љетопис новог косовског распећа“ промовисана је 15. јанура у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Извор: Срна

Фото: Хаџи Марко Вујичић

Pin It on Pinterest

Share This