Izaberite stranicu

У недељу 28. јануара, у цркви Светог Николе у Маћагају, свечано је прослављен празник првог српског архиепископа, Светога Саве. Током Литургије коју је служио свештеник Бранко Станишић, а у којој је учествовало више десетина верника, извршен је чин Светог Миропомазања над малим Илијом Павићевићем и његовим рођаком, Роком Павићевићем.

Наиме, Илија Павићевић је недавно напунио годину дана и био је крштен у одељењу за интензивну негу, клинике у граду Коријентес. Разлог томе је био тај што је беба добила неонаталну сепсу,а родитељи детета су након информација добијених од доктора да је стање детета крајње тешко, те да нема много наде да ће оздравити (обзиром да је тровање крви узнапредовало) и да треба да се припреме за најгоре, одлучили да ако већ дете треба да умре, онда треба да умре крштено.

Ступили су у контакт са оцем Бранком, и он је исте вечери извршио скраћени обред крштења над малим Илијом. Интересантно је да отац детета, Јонатан Павићевић, није био крштен у Православној Цркви, али је на питање пароха како ће се звати дечак, одговорио да жели да он понесе име њихове крсне славе, име Светог пророка Илије. И заиста силом Духа Светога, Животодавца, чијим се дејством дечак крстио и силом молитава Светог пророка Илије, већ након 24 часа дете је по први пут после дужег времена почело да пије млеко, а стање је убрзо почело да се стабилизује. Доктори су му и сами дали име „ беба чудо“, а он је након дужег временског периода коначно изашао из болнице и дошао кући,  доневши са собом обиље радости читавој породици Павићевић.

Све наведено је било разлог да његов отац, Јонатан, као и његов брат Роберто, а затим и њихова браћа од тетке Луцијано и Роко, приме Православље и то кроз Свету Тајну Миропомазања. Роберто и Луцијано су то учинили на дан Светог Николаја, примивши Православље из руку Митрополита Амфилохија, изабравши том приликом и нова имена, Видо и Сантијаго, а мали Роко се вратио вери прадедовској на дан Светог Саве, изабравши да носи име управо по највећем српском Светитељу.

У литургијској беседи, протојереј Бранко је истакао да је овај велики празник првог Српског Просветитеља и учитеља, увеличан на посебан начин, примањем у недра Цркве њених  нових чланова, Илије и Саве. „То је повод за велику радост, јер када се деца рађају од својих родитеља за пролазни, земаљски живот, па се сви сродници радују; колико се данас радују сви  наши свети преци окупупљени око Светога Саве, гледајући како се ова деца родише не за живот пролазни и привремени , већ за живот вечни и непролазни. Они су се данас родили Духом Светим из утробе мајке Цркве и нека би Господ дао јој буду послушни читавог живота и да јој послуже попут светитеља чија имена носе“.

Током Литургије се причестио већи број верника, а након Литургије је монахиња Марија( Оливеира), настојатељица манастира Светога Николе, заједно са свим придошлим верницима отпевала химну Светом Сави. Прилогом Силвије Павићевић и њеног супруга, припремљен је и празнични ручак за све присутне.

Pin It on Pinterest

Share This