Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије казао је 28. јануара на светосавској академији у Колашину да је срњовјековна српска држава стварана на константиновском сагласју, тзв. симфонији између Цркве и државе.

“Стварана је на сагласју оца и сина, Светога Симеона и Светога Саве. Тај константиновски период историје Европе и хришћанства завршен је 1918. убиством руске царске породице. Сад је 100 година њиховог мученичког страдања”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да је Свети Сава увијек са нама.

“Ево и ове светиње су овдје, његов крст, епитрахиљ и патерица.  Први пут су овако заједно и много је значајно да су оне стигле и у Колашин. Биле су у Подгорици, у Бару, а проћи ће и друге крајеве Црне Горе”, казао је Митрополит Амфилохије честитајући празник многобројним Колашинцима сабраним на светковини.

Свечану светосавску бесједу изговорио је Радибвоје Рајо Меденица који је рекао да у црногорским школама нема више Светога Саве.

“Ђаци у њима, светитељу, не славе твоју славу. Нема више ни васпитног, већ само постоји образовни програм. У предмету историја има фалсификата. Твој српски језик не зове се више тако. Вјеронауке нема у школи. Имамо ли право, правду и законе, наш први законодавче”, казао је он.

Додао је да је Номоканон Светог Саве изазвао на изложби у Њијорку дивљење “препотентних Американаца”.

“Питају: зар је могуће да су Срби ово имали у 13. вијеку. Да, имали смо, јер смо имали тебе, Свети оче Саво. Имали смо симфонију Цркве и државе. Научи нас како да је и сада имамо. Загрми на твој дан и разбистри умове нових Црногораца”, казао је Меденица.

У умјетничком дијелу програма наступили су фолклорни ансаљмбл колашинског КУД-а “Мијат Машковић”, дјеца с вјеронауке при колашинском храму Светог Димитрија, подгорички Црквени хор “Свети апостол и јеванђелист Марко” и гуслар Максим Јовановић.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This