Izaberite stranicu

Празник Св. Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, свечано је прослављен у Саборном храму Св. Јована Владимира у Бару.

Празничном Св.Литургијом началствовао је протојереј Љубомир Јовановић. Саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Зековић, старјешина храма и јереј Младен Томовић. Богослужење су дивним појањем украсили велики хор и мјешовита пјевница Саборног храма.
Сабраном вјерном народу, ријечима бесједе о Св.Сави, обратио се о.Слободан. Говорећи о животу и подвизима нашег омиљеног светитеља, посебно је честитао данашњи празник дјеци, барским светосавцима, који су се у великом броју сабрали на празнично богослужење.
Након Св.Причешћа, саборно је освештан и преломљен славски колач, који је ове године у част Св. Саве припремила сестра Анка Станојевић, док се за колачара за наредну годину јавила попадија Милица Јовановић.
По завршетку Св. Литургије, дјеца полазници Школе вјеронауке при Саборном храму извела су пригодан Светосавски програм. Након бројних пјесама и рецитација, сви су саборно отпјевали Светосавску химну. За свој труд и љубав према Св.Сави дјеца су награђена пригодним поклон пакетићима, које је припремила Црквена општина барска.
У вечерњим часовима очекује се долазак у Саборни барски храм великих светиња Крста, епитрахиља и патерице Св.Саве, које ће бити изложене на цјеливање и поклоњење вјерном народу града Бара. Вечерња служба и Акатист Св.Сави биће служени у 18 часова, а у недјељу 28.јануара Св.Литургија ће почети у 9 часова.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This