Select Page

Божанственом Литургијом 19.августа у Цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици, прослављено је преславно Преображење Господње које се збило пред највернијим ученицима Његовим, на брду Тавор, 2017.година од  рођења Његова.

Празничним Литургијским Сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милун Фемић, негдашњи старешина, са браћом свештеницима: протојерејима – ставрофорима Милетом Кљајевићем и Драганом Станишићем, протојерејем Јованом Радовићем, јерејем Блажом Божовићем и ђаконом Иваном Црногорчевићем.

По прочитаном Јеванђелском зачалу празничном беседом верном народу обратио се потом прота Драган Станишић, рекавши:

,, Ево јеванђелске ријечи која говори о томе како се чуо глас са Неба – Ово је Син мој љубљени који је по Мојој Вољи, Њега слушајте. Овај данашњи празник Преображења је откривење саме Свете Тројице: чује се глас Оца уз присуство Сина и дејство Светога Духа. То је та стварност Божанска у којој царује и објављује се Света Тројица, Бог Љубави  “ – казао је прота Драган.

,, Јер оно за шта ми живимо, у чему Црква пребива и чиме се испуњава је – Љубав; али љубав која потиче, делује од Свете Тројице (наша вјера је вјера у Свету Тројицу:  Оца, Сина и Светога Духа). И зато имајући ту вјеру ми имамо и тај преображај “ нагласио је отац, рекавши да ,, оно што човјеку највише треба и што човјека спашава од свакога зла – то је управо та способност преображаја; долазећи у Цркву на овај велики празник показујемо расположење за тај преображај, те све наше активности вјере: покајање, молитва, пост – све је то у функцији тога да се преобразимо, да се испунимо том благодаћу Духа Светога која је дејствовала на Гори Тавору и непрекидно дејствује у Цркви Божијој.“

,, Зато, нека би Господ Бог дао, да се благодарећи овом празнику кога вјерујемо, чувамо и настављамо, што више просветимо, јер без нас не би било никаквога празника; зато се Господ Бог оваплотио и сјединио са човјеком. Стварност спасења човјековог није могућа  без Бога и без наше добре воље, нашег расположења за преображај. “

Отац је казао да ,, Преображени данас помаже да се преобразимо читавом душом, тијелом и срцем… Да се преобрази сва природа, све горе, мора, потоци, лишће… Све се данас преображава. То је тај дар Божији, дар са Таворске Горе.“

Завршавајући своју беседу прота Драган је пожелео да и ми ,,примимо тај благослов Преображења и да се испунимо оним што су Свети Апостоли Петар, Јован и Јаков имали на Гори Тавору и да имамо  ту  слику пред очима, каква је то Гора Тавор. Ко је био у Светој Земљи видио је како је та Гора предивна“.

Послије присаједињења верних са Христом, свештенослужитељи храма Светог Ђорђа приступили су благосиљању грожђа које је после прочитаних благодарствених молитава, подељено сабраном народу. Црква је изабрала овај дан да се у њему благосиља земаљско воће (40 дана од Воздвиждења Часнога Крста), јер је на нашем поднебљу, ово раздобље, врхунац летњег периода.

Парохијани цркве Светог Ђорђа са својим саслужитељима су нешто касније освежење потражили у црквеној гостопримници овог Светог храма уз пригодно послужење.

                                             Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This