Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је 28. јуна, на Видовдан са свештенством Свету службу Божију са парастосом пострадалима за Крст часни и Отечество до Косова, на Косову и до наших дана у манастиру Подластва грбаљска.

Након парастоса сахрањени су и земни остаци монаха који су пронађени у манастирској порти приликом недавних санационих радова.

Влаика је затим са свештенством благосиљао славски колач.

У архипастирској бесједи на крају богослужења Митрополит Амфилохије је рекао да није случајно што се видовдански сабор одржава у Грбљу, у коме је вјековима присутан култ Светог пророка Амоса, Светог ранохришћанског мученика Вита, у постојбини Светог цара Лазара, Косовскога великомученика.

„Тешко човјеку, народу и човјечанству које жртвује све што има за оно што је ништавно, пролазно и смртно. Два су пута на које је призван сваки човјек који живи на земљи. Има пут живота, вјечнога и непролазног – који је пут Божји. А пут смрти је обоготворење себе, предмета око себе, обоготворење својих лажних идеја и идеологија”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да ми кроз Видовдан, кроз Христову Голготу и његово Васкрсење сагледавамо и себе и свој живот, и свога народа и свијета и човјечанства.

“Зато се радујемо што је Бог удостојио светим Божјим људима наш народ, који није безгрешан. Али су најизабранији људи његови понијели крст Христов и носили га часно и честито. Ево на челу Светог великомученика косовског Лазара. Он се опредијелио за Косовски завјет који је огранак Новог Завјета, завјета у крви Христовој, као и многи други који су пострадали и жртвовали свој живот за вјеру, Бога, правду Божију до Косова, на Косову, по Косову и до данашњих дана“, нагласио је Владика.

Он је казао да је каиновско братоубиство нешто што се, нажалост, протеже кроз сву људску историју, у свим земаљским народима, па и кроз историју нашег народа.

„Шта су били они који су овдје побили ову невину дјецу бокељску, на правди Бога, него исто тако Каинови потомци. Каиновска братоубилачка рука је побила Грбљане, Маине, Поборе, Паштровиће, Кртољане, Бокеље. И овдје и, у Бару и оне који су одавде, гоњени братском мржњом, преко данашње Босне и Херцеговине, до Словеније и Целовца побијени од исте каиновске руке“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да се каиновско опасно и отровно сјеме данас повампирило у Црној Гори и шире од Црне Горе и да данашње вође народ не воде већ заводе на каиновски богоубилачки и братоубилачки пут.

„Кажу неки ‘ми нијесмо за небеско, ми смо за земаљско царство’. Кукала им мајка. Они су значи за смрад, за смрт, за ништавило, за мржњу, за братоубиство, за богоубиство. Није то пут потомака великомученика косовског Лазара, свете браће Кирила и Методија, њихових ученика Наума и Климента, зетског краља мученика Јована Владимира, Симеона и Саве, Светог Петра Цетињског и Петра Другог Ловћенског Тајновидца. Њихов пут је пут пророка Амоса, мученика Вита, Христов пут ношења часног животворног крста“, казао је Митрополит Амфилохије.

Овогодишњи видовдански сабор у манастиру Подластва грбаљска обиљежило је прво до сада званично полагање вијенаца од стране Скупштина општина Будва и Котор на заједничку костурницу побијених Грбљана, Бокеља, Маина , Побора, Паштровића, Кртољана и Будвана од братске руке у Другом свјетском рату.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This