Izaberite stranicu

Епархија будимљанско-никшићка кренула је са пројектом прозводње здраве хране, током којег ће 20 особа са инвалидитетом (ОСИ) бити обучено, а троје запослено током пројакта који траје 14 мјесеци.

Појашњено је да ће ОСИ бити обучене за управљање аквапонским системом, у оквиру пројекта Артос-прилика свима” који Епархија реализује са Формом А теника”.

Аквапонска технологија је високоефикасни самоодрживи производни систем који представља комбинацију узгоја риба и биљака, уз минималну употребу воде на неплодном земљишту, без вјештачких ђубрива и пестицида.

Ђакон Константин Дојић рекао је да ће реализацијом пројекта, који је назив добио по старогрчкој ријечи артос хљеб, бити омогућена прва примјена аквапонске производње у Црној Гори.

Он је на конференцији за медије истакао да је предвиђена инсталација пилот аквапонског пластеника у Никшићу, теоријска обука и пракса, акредитација курса, пружање психолошке подршке ОСИ, студијска посјета Мостару и Дан аквапоније.

Вриједност пројекта који са 76,5 одсто средстава финансира Европска унија, је 87,6 хиљада еура.

Дојић је казао да је то трећи пројекат који институције СПЦ у Црној Гори спроводе уз финансијску подршку ЕУ.
Ромаин Боитард, програмски менаџер за социјалну политику у Делегацији ЕУ, казао је да се од девет пројеката који се односе на ОСИ и припаднике РЕ популације, три реализују у Никшићу.

Он је оцијенио да је укључивање рањивих група јако тежак и дуг процес и да ће наредне године износ новца који опредјељују ЕУ и ИПА програми бити повећан више од три пута и износиће 53,5 милиона еура.
Бланка Радосевиц-Маровић, генерална директорица за унапређење и заштиту људских права и слобода у Министарству за људска и мањинска права, казала је да је урађена анализа усклађености црногорског законодавства са законом о забрани дискриминације ОСИ и са конвенцијом УН-а о правима лица са инвалидитетом.

У овој години, што је веома важно за особе са инвалидитетом, биће усклађен читав сет закона из области образовања, јер знамо да је то кључна ствар за њихово равноправно укључивање на тржиште рада и постизања суштинске равноправности у друштву.

Швајцарска компанија Урбанфармерс АГ лани је у Хагу отворила највећу урбану аквапонску фарму у Европи. Фарма се налази на врху зграде и има 1.200 метара квадратних стакленика за поврће, 370 квадрата рибњака и стакленик за организацију разних манифестација.

Светлана Мандић

Извор: Вијести

Pin It on Pinterest

Share This