Select Page

У нашим срцима је простор да се изгради Царство небеско. Морамо да пазимо да у нашим срцима изградимо нешто што ће вјечно трајати, казао је у емисији Недељом у 21 наш гост свештеник Гојко Перовић.

„Мијењање режима исхране је само спољна опна – то ће да умири наша чула а онда почиње дубинска борба: са самим собом. Сваки дан за мене је тест како стојим по питању јеванђељских истина – у току 24 часа човјек живи више или мање интезиван духовни живот – зато пост није лака ствар,“ објашњава о. Гојко основне тезе хришћанског поста који је почео у понедјељак и наглашава:

„Ако правим простор за Бога и за друге – није ми непознат појам праштања. Јеванђељска вјера подразумијева просвећеног појединца – оног који може да направи анализу сопствених поступака. Једини човјек којег истински можеш промијенити си ти – остали су у Божијој руци.“

Грађанска држава оптимални модел који би и Црква жељела

„Многи људи који себе сматрају грађанима заправо не знају шта значи грађанско друштво. Никад здрав поглед на грађанско друштво није искључивао цркву и религију, штавише: грађанско друштво је оно оптимално што би црква пожељела. Управо у таквом друштву постоје загарантована људска права, у њему се чува интегритет, имовина, постоји слобода да људи вјерују, невјерују, сумњају… постоји слободно тржиште идеја, презентација онога што Хришћанство нуди, а сматрам да би Хришћанство било примамљиво многима,“ казао је о. Гојко.

otac Gojko e О. Гојко Перовић у Недељом у 21: Изградимо у нашим срцима нешто што ће вјечно трајати (ВИДЕО)

Он наводи да оно што данас живимо у Црној Гори нема нигдје: да се говори о секуларном друштву а да се иде у обрачун са Црквом.

„На моју велику жалост, власт се понаша као да су они Црква – и онда у СПЦ проналазе конкурента. Кад год не могу да ријеше проблеме, прибјегавају духовним темама за које нису компетентни и онда настаје збрка и галама.“

otac Gojko f О. Гојко Перовић у Недељом у 21: Изградимо у нашим срцима нешто што ће вјечно трајати (ВИДЕО)

Он је напоменуо да у једној грађанској држави никоме не смије да се намеће идентитет:

„Слика у оквиру која се зове Црна Гора већ постоји: идентитет, духовно наслеђе, хришћанско трајање. Свештеници су у вријеме комунизма чували ‘жар испод пепела’ – митрополит Амфилохије је то разгорио,“ казао је о. Гојко.

Говорећи о томе да је у Црној Гори дуго времена била теократија свештеник Гојко Перовић је казао:

„Нововјековна Црна Гора парадоскално, у Европи коју тресе просвјетитељска револуција гради се као једна модерна држава али руковођена цетињским митрополитима. Световни владари књаз Данило и краљ Никола трудили су се да преузму ингеренције које се тичу духовног и да се до краја формира хрушћанско друштво. Црногорска теократија завршена је 1918. године.“

Извор: Ин4С

Pin It on Pinterest

Share This