Izaberite stranicu

Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру, празничном Литијом и славском трпезом хришћанске љубави данас је на Цетињу прослављена Недјеља Православља.

Началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, а саслуживало му је свештенство Митрополије црногорско-приморске уз молитвено учешће вјерног народа.

У току Свете Литургије Владика је у ђаконски чин рукоположио Блажа Петровића.

У литургијској бесједи на тему данашњег празника Митрополит Амфилохије је говорио и о образовању дјеце у данашњим обезбоженим школама.

Он је подсјетио да кад наш народ за некога каже да је безобразан, он под тим подразумијева човјека без морала.

“То је човјек који нема морала, нема части, нема поштења. А то се каже зато што је човјек створен по образу и подобију Божјем. И ако човјек чува тај образ, то је Божји образ. Људски образ, то је Божји образ, а тај човјек је прави и истински човјек”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је објаснио да је по Христу Богочовјеку створен људски образ.

“Данас ми прослављамо тај свети празник образа Божјега, Христовог образа, прослављамо свете иконе. Преко њих ми узносимо свој ум и своје срце оном Прволику, Христу Богу, Мајци Божјој, светим Божјим људима. Гледајући на свете ликове и сами се трудимо, угледајући се на образ Божји, на Христа Господа и на свете Божје људе”, казао је он.

Он је казао да у нашим школама нема тога и таквог образа.

“Какво је то онда образовање. То јесте знање, али није образовање”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије Владика Амфилохије је предводио празничну Литију која се од Цетињског манастира кретала до цркве на Ћипуру, преко трга краља Николе, Његошевом улицом, Балшића пазаром до Влашке цркве и назад.

Након Литије, пред Цетињским манастиром је прочитан Синодик Православља.

Светковина на Цетињу је завршена трпезом хришћанске љубави у Богословији Светог Петра Цетињског, а настављена је увече у Подгорици, у Саборном храму Христовог Васкрсења празничном Духовном академијом коју је организовала Цетињска Богословија.

Рајо Војиновић 

Фото: Јован Радовић

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20388/05.03.2017.%20CETINJE%20NEDJELJA%20PRAVOSLAVLJA.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This