Izaberite stranicu

У уторак 21. фебруара 2017. године у Свечаној сали Матице српске представљена је књига „Споменица поводом тридесет година архијерејске службе и двадесет пет година митрополитске службе Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. др Амфилохија“ 

На представљању књиге говорили су: проф. др Драган Станић, академик Матија Бећковић, академик Миро Вуксановић и митрополит Амфилохије.
Престављању је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. др Иринеј.

Уочи представљања, у Матици су заседали чланови Његошевог одбора на челу са председником митрополитом Амфилохијем, који је потом најавио да ће до јесени, а поводом 170 година од штампања “Горског вијенца”, бити уприличен научни скуп о великом владици и писцу Његошу, а Матица ће објавити и Зборник радова о Његошу.
– Ако је већ 200. годишњица Његошевог рођења некако глуво прошла, макар овај други датум, а то је не само година штампања “Горског вијенца”, него и Новог завјета, изузетна је прилика да се Његош врати међу Србе – најавио је митрополит Амфилохије.
Он је додао да Митрополија црногорско-приморска, као наследник дела Петра Другог Петровића Његоша, ради у том погледу све што може.
– Тамо су једни који настављају његово дело и други који га оспоравају и проглашавају за геноцидног писца, па је добро да се о свему томе каже нашем данашњем поколењу – рекао је митрополит.
Председник Матице српске, професор Драган Станић најавио је да трећа свеска Његошевог зборника почиње “од данас да се ради” и да ће највећи део тог обимног посла бити урађен у овој години.
Академик Миро Вуксановић указао је да после Светог Петра Цетињског и врховног српског песника Његоша, само је високопреосвећеног Амфилохија Радовића верујући свет назвао владиком у некадашњем значењу тог узвишеног чина и само је он добио звање архиепископа цетињског.
Свечаност је својим стиховима посвећеним Његошу (“Нема тајне коју о теби не знамо, али тајну твог духа још одгонетамо”) увеличао академик и песник Матија Бећковић.

Александар Вујовић и “Новости”

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20315/21.02.2017_Mitropolit_Matica_srpska_Novi_Sad_.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Фото: Свештеник Чедомир Милосављевић

Pin It on Pinterest

Share This