Izaberite stranicu

Молдавска јавност је бурно реаговала на искривљивање државне заставе током недавне посјете предсједника Игора Додона Ирану. Како је неколико медија објавило, на државној застави је, том приликом, био уклоњен крст.
Предсједник Молдавије, који је и предсјдник републичке Шаховске федерације, прошлог петка је учествовао у церемонији отварања Свјетског шаховског шампионата за жене у Ирану. Иза предсједника се налазила државна застава Молдавије, али је на грбу био одсутан крст у кљуну орла и на скиптару.
Један број новинара је оптужио предсједника за профанацију државних симбола, подсјетивши да је Додон побиједио на недавним предсједничким изборима обећањем да ће штитити Православље и хришћанске вриједности. Други су, међутим, указали на то да предсједник није одговоран, већ да заставу обезбјеђује домаћин.
„Из разлога политичке коректности власти муслиманских земаља са застава других држава уклањају крстове и друге хришћанске симболе. То се практикује у многим земљама које исповиједају ислам, и предсједник нема никакве везе са тим“, саопштава про-предсједнички портал Notebook-Moldova.
Овај медиј је указао на истовјетну ситуацију приликом отварања конзулата Молдавије у Турској. На фотографијама које је објавило Министарство спољних послова јасно се види да у књуну орла, такође, нема крста.
Поводом спора огласио се и сам предсједник Додон. „За заставу током посјете није одговоран предсједник, већ домаћин. По правилу, овим се бави амбасада, али Молдавија нема своју амбасаду у Техерану. Ријешићемо ово. Треба да се састанем са предсједником Ирана. Ако не буду имали праву заставу Републике Молдавије, инсистираћу да се ова уклони“, казао је он.

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru

Pin It on Pinterest

Share This