Izaberite stranicu

„Господе… сужње ослободи, болеснике исцјељуј. Помени, Боже, оне под судским ислеђењем, и оне по рудницима, и све оне што су у било каквој невољи, и тескоби, и опасности… Јер си Ти, Господе, помоћ беспомоћнима, нада безнадежнима, Спаситељ витланима буром“ (Из Литургије Светог Василија Великог)
Под покровитељством Његове Светости Патријарха васељенског Вартоломеја, 6-7. фебруара 2017. у Истанбулу је, у организацији Васељенске патријаршије и Цркве Енглеске (Англиканске цркве), одржан Симпосион о савременом ропству. Симпосион се изродио из разговора Његове Светости и Архиепископа кентерберијског Џастина током Патријархове званичне посјете Ламбет палати (сједишту Архиепископа кентерберијског у Лондону, нап. прев) 2-4. новембра 2015, која је услиједила као одговор на прву посјету Архиепископа Џастина Фанару 13-14. јануара 2014.
Циљ овог сабрања је да се окупе истакнути научници, стручњаци и политичари из свих крајева свијета који ће разматрати савремено ропство и нагласити заштиту људског достојанства и слободе и њихов витални значај за Цркву, као и за све вјерске заједнице и оне које се боре за људска права. Овај приоритет је јасно артикулисан на Светом и великом сабору Православне цркве на Криту (јун 2016), гдје су православни предстојатељи и архијереји објавили у својој коначној Енсиклики: „Црква не живи само за себе. Она се даје цијелом човјечанству да би свијет подигла и обновила у ново небо и нову земљу“.
У свом уводном слову, Његова Светост је казао: „Православну цркву често оптужују да занемарује свијет ради богослужења и духовног живота, окрећући се, првенствено, Царству небеском које ће доћи, а не примјећујући изазове садашњости. У ствари, све што Црква говори, све што Црква ради, све је у име Божије и зарад људског достојанства и вјечног живота људског бића. Црква не може да жмури пред злом, да буде равнодушна на вапаје потребитих, угњетених и експлоатисаних. Истинска вјера је извор непрестане борбе против сила нечовјечности“.
Патријарх и Архиепископ Џастин су потписали заједничку Декларацију, „осуђујући све облике људског поробљавања као најгнуснији од свих гријехова, јер крши слободну вољу и интегритет људског бића створеног по лику Божијем“. Они су, такође, „охрабрили вође држава да изнађу одговарајуће и дјелотворне начине судског гоњења оних који се баве трговином људима, превенције свих облика савременог ропства и заштите жртава у нашим заједницама, и да подстичу наду гдје год су људи експлоатисани“.
Коначно, Патријарх васељенски и Архиепископ кентерберијски су основали мјешовиту радну групу која ће се бавити савременим ропством.
У Васељенској патријаршији, 7. фебруара 2017.

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: patriarchate.org

Фото: Преузето са nyxthimeron.com

Pin It on Pinterest

Share This